Budi dio naše mreže
Izbornik

Pogreb benediktinke s. Lucije Nedjeljke Franin

Šibenik (IKA)

Benediktinka Samostana svete Luce u Šibeniku s. Lucija – Nedjeljka Franin preminula je u subotu 30. siječnja u 91. godini života i 63. redovništva. Sprovodni obredi s misom zadušnicom bili su u ponedjeljak 1. veljače na starom gradskom groblju svete Ane u Šibeniku.

Misu zadušnicu predvodio je generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić u koncelebraciji sa župnikom katedralne župe sv. Jakova don Krešimirom Matešom i ekonomom biskupije don Rokom Glasnovićem, a sprovodne obrede predvodio je don Krešimir Mateša.

Redovnički život, život po evanđeoskim zavjetima je znak. Svojim opredjeljenjem, govorom, ponašanjem, odjećom redovnik je ovom svijetu snažna poruka. Poruka koja nam je nasušno potrebna, poruka koja dotiče najdublji temelj života. Sestra Lucija je svoj redovnički život potrošila u redovničkom služenju po načelu sv. utemeljitelja i učitelja Benedikta ‘Moli i radi’. Uvjereni smo da će je dobri Bog za to nagraditi, da sada pristupa k njegovom nebeskom prijestolju, k stolu zajedništva i ljubavi i da Boga gleda bez zavjese, licem u lice. Vjerujemo da je s. Lucija upravo po primjeru Marije i Josipa te samoga Gospodina danomice prikazivala sebe i svoj život Bogu za spas svega svijeta. Njezino životno prikazanje došlo je do svoga vrhunca pred nebeskim prijestoljem, poručio je u homiliji mons. Mlakić.

Naglasio je kako će svi doći pred lice Božje. Neki možda već sutra. Zemaljski život je takav: brzo teče i proteče. I vrlo često nam donosi gorke trenutke muke i žalosti, kako se to dogodilo u našoj sredini upravo na dan kada je s. Lucija umrla. Neka nam zato, draga braćo i sestre, ovaj trenutak, u kojem s dubokom vjerom ispraćamo svoju sestru u nebesku domovinu, svima bude poticaj na dublju vjeru, na snažnije prianjanje uz Krista, našeg jedinog pravog Učitelja i Gospodina, poručio je mons. Mlakić. Neka nam redovnički život s. Lucije, osobito njezino služenje i bolesničko trpljenje, budu poticaj, a njoj neka dobri Bog udijeli vječni pokoj.

Uz vjernike i prijatelje sestara benediktinki sestru Luciji ispratila je na posljednji počinak njezina poglavarica s. Fortunata Spahija i s. Placida, kao i rodbina s. Lucije pristigla iz Zadra i s otoka Ugljana.

Od s. Lucije oprostila se i prigodnim riječima njezina nećakinja koja je istaknula dobrotu, ljubav i blagost, kao i duboku vjeru s. Lucije koju su doživljavali u svakom razgovoru i susretu s njom.