Budi dio naše mreže
Izbornik

Pogreb don Luke Jozića

Trilj (IKA)

Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije don Luka Jozić ispraćen je na posljednji počinak u petak 10. svibnja u rodnoj župi sv. Mihovila u Trilju.

Sprovodnu misu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u koncelebraciji s nadbiskupom Martinom Vidovićem, ninskim naslovnim nadbiskupom i apostolskim nuncijem, generalnim vikarom don Miroslavom Vidovićem, pastoralnim vikarom don Antom Ančićem, dekanom i župnikom Trilja don Stipom Ljubasom i šezdesetak svećenika, a uz sudjelovanje redovnica, obitelji, prijatelja, mještana rodne župe i župa u kojima je don Luka Jozić obnašao svoju svećeničku službu.

Pozdravivši okupljene, nadbiskup Barišić izrazio je ljudsku i kršćansku sućut svima, a posebno obitelji pokojnika. U homiliji istaknuo je kako je Gospodin poziva na život, u život i iz života. Uzdajući se u Božje milosrđe, nadbiskup je izrazio nadu da će Gospodin prepoznati don Luku čitajući njegovu životnu knjigu.

Na samom kraju mise, pastoralni vikar splitsko-makarske nadbiskupije dr. Nediljko Ante Ančić ukratko je prikazao don Lukin život i rad. Okupljenima se obratio i don Jure Vrdoljak koji se prisjetio don Luke još od sjemenišnih i bogoslovnih dana. Župnik don Stipe Ljubas zahvalio je svima koji su bili uz pokojnika i uz njegovu obitelj. Istaknuo je kako je don Luka četvrti svećenik rodom iz Trilja koji se preselio svom nebeskom Ocu.

Luka Jozić, sin oca pok. Duje i majke Marte rođ. Mateljan, rođen je 9. listopada 1960. u Trilju, kao najstariji od sedmero djece. Godine 1975. prijavljuje u Nadbiskupsko sjemenište u Splitu. Primljen je kao sjemenišni pitomac i pohađa nadbiskupijsku gimnaziju. Na kraju četvrtog razreda klasične gimnazije 1979. položio je ispit zrelosti. U jesen iste godine predaje molbu za upis u Centralno bogoslovno sjemenište u Splitu. Primljen je kao bogoslov Splitsko-makarske nadbiskupije te upisuje filozofsko-teološki studij na ondašnjoj Teologiji u Splitu današnjem Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Nakon završetka prve godine studija odlazi na odsluženje jednogodišnjeg vojnog roka u Skopju i Prištini.

Po povratku iz vojske vraća se u Bogosloviju i nastavlja šestogodišnji studij teologije. Dana 24. studenoga 1985. zaređen je za đakona. Pastoralni praktikum obavio je u konkatedralnoj župi sv. Petra u Splitu pod vodstvom župnika don Frane Bege. Nakon što je sljedeće ak. godine uspješno završio 12 semestara studija teologije i diplomirao nadbiskup Frane Franić zaredio je njega i još sedmoricu njegovih kolega u nedjelju 29. lipnja 1986. za svećenika. Od tada pa do ove godine među dijecezanskim klerom nije bio toliki broj ređenika za sveti red prezbiterata u jednoj generaciji. Mladu misu slavio je u svojoj rodnoj župi 13. srpnja.

Nakon svećeničke formacije i ređenja don Luka je imenovan najprije župnim pomoćnikom u župi sv. Nikole biskupa u Metkoviću. U toj prvoj službi gdje se pastoralno usavršavao i stjecao svoja svećenička iskustva pod vodstvom župnika don Filipa Pavića proveo je četiri godine. Nakon toga ga nadbiskup Ante Jurić 1990. imenuje župnikom župe Vidonje gdje preuzima pastoral i upravljanje te župne zajednice u kojoj je također djelovao četiri godine.

Iz Neretvanske doline životni put ga je vodio u Klis. U toj župi na domah Splitu don Luka je obnašao svećeničku službu deset godina. Nadbiskup Marin Barišić imenuje ga župnikom Uznesenja B.D. Marije u Žrnovnici i povjerava mu pastoralnu skrb za tu župnu zajednicu u kojoj će ostati jedanaest godina. Odatle je 2015. na godinu dana premješten za župnika in solidum u župu Mejaši u Splitu. Prije nepune tri godine don Luka je preuzeo upravu župe Bezgrešnog začeća BDM Kaštel Štafilić.

Svoje svećeničko geslo uzeo je iz Ivanova evanđelja: „Veće ljubavi nitko nema od ove: Položiti život svoj za prijatelje svoje. Vi ste moji prijatelji” (Iv 15,13). Te su ga Kristove riječi trajno vodile i nadahnjivale u njegovu svećeničkom radu i služenju svojim vjernicima među kojima je djelovao i koji su mu bili povjereni. Bio je savjestan u svojemu pastoralnom radu, pouzdan u ispunjavanju svoji dužnosti i samozatajan u svojemu djelovanju i življenju.

Prije dvije godine don Luka se razbolio. Liječnici su na KBC-u u Splitu ustanovili da se radi o karcinomu pluća. U bolnici je izvršen operativni zahvat i nakon toga uslijedila postoperativna terapija. Don Luka se tijekom liječenja donekle oporavio te se vratio na župu u Kaštel Štafilić. No, nije posve ozdravio da bi mogao obnašati sve župničke dužnosti pa je od prošle jeseni u don Juri Strujiću imao župnog pomoćnika. U posljednje vrijeme zdravstveno stanje mu se pogoršavalo. Dana 7. travnja dobio je moždani udar nakon čega je dopremljen u bolnicu gdje je ostao do 3. svibnja kada je bez nade u oporavak otpušten na kućnu njegu u obiteljsku kuću u Trilju. Preminuo je 8. svibnja u 60. godini života i 34. godini svećeništva u krugu svoje obitelji koja se za nj posljednje vrijeme zdušno brinula.