Budi dio naše mreže
Izbornik

Pogreb vlč. Mate Marijića

Slavonski Brod (IKA)

Na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu pokopan je u utorak, 16. studenoga vlč. Mato Marijić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije.

Uz tridesetak svećenika Vrhbosanske nadbiskupije i Slavonskobrodskog dekanata sprovodne obrede predvodio je mons. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije. Pokojnika je pjesmom u vječni počinak ispratila ženska pjevačka skupina Ad astra iz Slavonskog Broda. Misu zadušnicu nakon pokopa u župnoj crkvi Duha Svetoga u Malom Parizu predvodio je također generalni vikar mons. Ćosić.

„Svaka je pokajnička misa čin vjere! Misa zadušnica koju danas slavimo, čin je naše vjere; u njoj se očituje naša vjera u živoga Boga, u Boga koji je životvoran, i kojemu svi žive. Uz to u njoj se očituje naša nada u Božje milosrđe po kojemu će Bog živih svojim životom obdariti one koji su ga ovdje na zemlji ljubili iz svega srca svojega i iz sve duše svoje, i iz sveg uma svojega i iz sve snage svoje. Konačno ovom misom mi ispovijedamo vjeru u Božju milosrdnu ljubav u svakom trenutku našega života, a nadasve u trenutku ulaska u život vječni. U misi nalazimo utjehu i snagu za naš svagdanji život na zemlji, poglavito kada je taj život izložen žalosti zbog gubitka drage i voljene osobe“, rekao je uz ostalo u homiliji mons. Ćosić te rodbini pokojnog vlč. Mate u svoje i uime vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića i nadbiskupa koadjutora Tome Vukšića iskazao kršćansku sućut. Izrazio im je zahvalnost na skrbi i ljudskoj solidarnosti koju su pokojnom vlč. Mati kao obitelj pružili tijekom njegove bolesti.

Naglasio je kako je molitva za preminulog svećenika Matu ponajviše znak njihove solidarnosti za svjedočanstvo koje im je pokojnik ostavio, za dobro koje je učinio, te što je životom i svjedočanstvom, svojim riječima i djelima mnoge učio kako ljubiti Boga i bližnjega.

Uime generacije svećenika od pokojnog Mate oprostio se vlč. Marko Lacić, župnik u Lovnici. Ocrtavajući život i djelo pokojnog Marijića vlč. Lacić se prisjetio kako su zajedno pohađali teološke studije u Sarajevu kada ih je bilo petorica pripravnika za ređenje, kada su zajedno zaređeni za đakone i svećenike. U rodbini pokojnog vlč. Mate ima nekoliko duhovnih zvanja, koji su toga dana bili na pokopu: vlč. Anto Ćosić, župnik u Sarajevu, vlč. Luka Ćosić, župnik vikar u Valpovu, vlč. Jure Zirdum, svećenik u Njemačkoj te redovnice s. Elizabeta Ćosić i s. Angela Zirdum.

Vlč. Mato Marijić rođen je 26. lipnja 1953. u Kulini u uzornoj katoličkoj obitelji od oca Ivana i majke Kaje rođene Ćosić, kao drugo od njihovih osmero rođene djece. Osnovnu školu završio je u Božincima, srednju u Subotici, a teologiju u Sarajevu. Đakonsko ređenje primio je na prvu nedjelju adventa 3. prosinca 1978. po rukama nadbiskupa Marka Jozinovića. Za svećenika ga je na Petrovo 1979. godine zaredio također nadbiskup Jozinović. Najveći dio svećeničkog života proveo je u Njemačkoj, a od 2018. godine kada je umirovljen vratio se u svoju Nadbiskupiju te bio župnikom svoje rodne župe sv. Petra i Pavla u Kulini u Bosanskoj Posavini gdje je 2019. na Petrovo proslavio 40 godina svećeništva. Tu je župnikom bio do svibnja 2021. kada se razbolio te odlazi na liječenje u Slavonski Brod, gdje je u petak 12. studenoga preminuo u 69. godini života.

Ključne riječi:
pogreb vlč. Mato Marijić