Budi dio naše mreže
Izbornik

Pokolj u Kongu uoči Papina posjeta

Kinshasa (IKA)

Organizacije za zaštitu ljudskih prava izvijestile su o pokolju u Demokratskoj Republici Kongo, koju će za dva mjeseca posjetiti papa Franjo. Za pokolj je odgovorna pobunjenička skupina "Pokret 23. ožujka" (M23), koja unatoč nedavno sklopljenom primirju nastavlja napade na regularnu vojsku i druge oružane skupine, objavio je 3. prosinca Amnesty International (AI) a prenosi KNA.

Prema tome izvješću, u masovnim likvidacijama ubijeni su desetci ljudi. Prema navodima kongoanske vojske, u napadu na selo na istoku zemlje Kishishe ubijeno  je oko 50 civila. Kako tvrdi AI, pobunjenici su pohvatali brojne seljane i pobili ih, među njima i starce i djecu.

List “The East African” u subotu prenosi izjave američkih diplomata koji se nalaze u Kongu kako je riječ o mogućem ratnom zločinu. Predstavnici mirovne misije Ujedinjenih naroda Monusco na Twitteru su objavili da su “zgroženi”. Regionalna predstavnica AI-a Flavia Mwangovya pozvala je sve postrojbe u sukobima zahvaćenom području da zaštite civile i poštuju humanitarno međunarodno pravo.

Sumnja se da “Pokretom 23. ožujka” upravlja i da ju financira vlada susjedne Ruande. Krajem studenoga šefovi država i vlada zemalja istočne Afrike na kriznom sastanku dogovorili su prekid vatre, ali pobunjenici skupine M23 nisu sudjelovali u tim razgovorima. Sudionici su pak najavili da će u slučaju potrebe “nametnuti” mir. Kenija i druge istočnoafričke države trenutačno sudjeluju u postrojbi za brze intervencije u Istočnom Kongu.

Ovog je tjedna objavljeno da će papa Franjo između 31. siječnja i 5. veljače posjetiti Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan, a u program njegova posjeta uključen je i susret sa žrtvama nasilja u Istočnom Kongu.