Budi dio naše mreže
Izbornik

Pokornička procesija „Po Božjim grebima” hvarskih bratovština

Hvar (IKA)

Tradicionalna pokornička procesija „Po Božjim grebima” koju vode bratovštine Sv. Križa i Sv. Nikole održana je na Veliki petak 19. travnja u poslijepodnevnim satima u katedralnoj župi sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru.

Tu stoljetnu procesiju osmišljavaju i predvode bratimi odjeveni u bratimsko ruho, pjevajući i razmišljajući o Isusovoj muci i smrti. U ophodu koji vode bratimi tih hvarskih bratovština sudjelovali su brojni Hvarani, moleći, pjevajući i razmišljajući o Isusovoj muci i smrti.

U središtu pokorničke procesije je obilazak hvarskih crkava uz pjevanje pokorničkih psalama, s naglašenim napjevom prijekora „Puče moj”.

Bratimski ophod ove godine predvodio je bratimski Puče iz bratovštine Sv. Križa koji je prekrivene glave s bratimskom kapuljačom i s križem na ramenu simbolizirao Krista patnika. Pokornički ophod započeo je u katedrali Sv. Stjepana I. gdje je odzvanjao bratimski pjev „Zdrav si, Isuse, naš pridragi, spase svita na križ nagi. Zdrav si, kralju, od svih svetih, ki si ufanje grišnih spetih”.

U pokorničkoj procesiji sudjelovali su uz vjerničko mnoštvo i hvarski biskup Petar Palić, zatim umirovljeni biskup Slobodan Štambuk i katedralni župnik Mili Plenković.