Budi dio naše mreže
Izbornik

Policijska kapelanija Policijske uprave šibensko-kninske proslavila svetkovinu sv. Luke

Skradin (IKA)

Policijska kapelanija Policijske uprave šibensko-kninske proslavila je misnim slavljem u petak, 20. listopada 2023. u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Skradinu, svetkovinu svetog Luke Evanđelista.

Misno slavlje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Suslavili su umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, policijski kapelan don Darko Poljak te policijski kapelani iz Splitsko-makarske nadbiskupije, Dubrovačke biskupije i Zadarske nadbiskupije. Na misnom slavlju bili su i redarstvenici Policijske uprave šibensko-kninske predvođeni načelnikom Sandrom Santiniem, bivši načelnik Ivica Kostanić i gradonačelnik grada Skradina Antonijo Brajković.

U homiliji je kazao kako je Lukino evanđelje na poseban način evanđelje molitve. Luka donosi Marijin hvalospjev „Veliča“, Zaharijin hvalospjev „Blagoslovljen Gospodin Bog Izraelov“ i hvalospjev starca Šimuna „Sad otpuštaš slugu svoga“… „On i više od drugih evanđelista naviješta da se Isus često povlačio na osamu u molitvu. Svetom Luki bilo je jako važno istaknuti potrebu molitve. Htio je svakom čitaocu svoga djela o Isusu dozvati u pamet da nam je molitva potrebna kako bi se Bogu približili, kako bi bili prijatelji Božji i kako bi s Bogom ostali trajno povezani. Molitva je taj naš čvrsti vez, taj naš siguran put do sreće i ovdje i u vječnosti“, poručio je šibenski biskup okupljenim policajcima.

Približio im je pročitani odlomak Lukina evanđelja koji donosi zgodu kada Isus šalje 72 svoja učenika da idu pred njim u mjesta kamo je kanio doći, da mu priprave put. Govori o tome da je žetva velika, a radnika malo! „Crkva u tim Isusovim riječima uvijek prepoznaje poticaj da se molimo da nam ne uzmanjka dobrih ljudi, svećenika koji će naviještati Božju Riječ, a u današnjoj zgodi mogli bi to pretvoriti i u molitvu da uvijek imamo dobrih policajaca koji će braniti i čuvati čovjeka današnjice“, rekao je biskup.

„Čudna je Isusova riječ‚ evo, šaljem vas kao janjce među vukove‘. Kakve šanse ima janje protiv vuka? Poraz je siguran, vuk će nadvladati, pojesti janje. Čudna Isusova logika? Zapravo, to je tako snažna slika, da će dobro pobijediti, makar izgledalo da je slabo kao janje pred vukom. Znači i to da se zlo može samo dobrim pobijediti – nije svoje učenike poslao kao vukove među vukove, nego kao janje koje je oličenje bezazlenosti i dobrote. Onamo kamo idete nosite mir! Nije li i to zadaća policajca. Donosite taj mir, ma kako vam zadaća puno puta bila teška i izgledala nemoguća. Bit će i mjesta gdje vas neće primiti – kaže Isus svojim učenicima. Usprkos tome, sačuvajte svoj mir i budite njegovi glasnici“, kazao je propovjednik.

Policajac je na neki način djelatnik Kraljevstva Božjeg. „Gdje god donese mir, pravdu, istinu, onu dobrotu, dobronamjernost i ljubav koja pobjeđuje mržnju gradi se Božje kraljevstvo. A ono je takvo kraljevstvo u kojem nitko nije zakinut, nitko podčinjen, niti obespravljen. Sveti Luka i policija zajedno mogu svjedočiti i graditi sliku Božjeg kraljevstva na zemlji“, zaključio je mons. Tomislav Rogić te okupljenima poručio: „U svemu dobrom što činite neka Vas uvijek prati zagovor svetog Luke.“