Budi dio naše mreže
Izbornik

Poljski biskupi ponovili protivljenje legalizaciji pobačaja

Poljska (IKA)

Biskupi u Poljskoj izrazili su svoje protivljenje najavljenoj vladinoj liberalizacije pobačaja u toj zemlji. Riječ je o „ubojstvu djece u utrobi“, stoji u priopćenju Stalnog vijeća Poljske biskupske konferencije povodom svetkovine Uzašašća Gospodinova, izvijestila je 10. svibnja KNA.

Poljski biskupi su ponovili svoje protivljenje legalizaciji pobačaja. Istaknuli su da je i papa Franjo jasno osudio pobačaj, kao i najnoviji dokument Dikasterija za nauk vjere „Dignitas Infinita“ o ljudskom dostojanstvu. Biskupi su kritizirali opis tog čina kao „prekida trudnoće“, jer taj izraz zamagljuje ozbiljnost pobačaja i umanjuje ga. „Nijedna riječ nema moć promijeniti stvarnost: pobačaj je namjerno i izravno uklanjanje ljudskog bića u početnoj fazi njegova postojanja, od začeća do rođenja, na bilo koji način“, napisali su biskupi.

Priopćenje Stalnog vijeća Poljske biskupske konferencije završava osvrtom na Svjetski dan djeteta koji je proglasio papa Franjo, a čiji je cilj prepoznavanje i promicanje dostojanstva djece i njihova prava na život. Svi vjernici pozvani su da mole za onu djecu „koja nikada nisu mogla ugledati svjetlo dana“. Također je važno ojačati zalaganje za sva ljudska prava, osobito za zaštitu života, od začeća do prirodne smrti, istaknuli su biskupi, prenosi KNA.