Budi dio naše mreže
Izbornik

Poljski i ukrajinski hodočasnici pohodili župu Sućuraj

Sućuraj (IKA)

Pedesetak poljskih hodočasnika i 45 hodočasnika iz zapadne Ukrajine pohodilo je u ponedjeljak 19. rujna župu Sućuraj. Ukrajinci su župniku fra Stipi Marčinkoviću darovali ukrajinsku zastavu.

Ovog ljeta je skoro svaki dan stizala i još uvijek stiže barem po jedna grupa, a često puta i po dvije grupe hodočasnika iz Poljske i Ukrajine. Tako je bilo i u ponedjeljak 19. rujna kada je prije podne stigla grupa pedesetak Poljaka, a popodne 45 Ukrajinaca iz okolice Lavova. Obje grupe dočekao je i srdačno pozdravio župnik Marčinković.

Grupe su došle iz Međugorja. Poljaci su došli autobusom do Gradaca, a potom su turističkim brodom „Hvar taxi“ Bartula Vuljan stigli u Sućuraj. A Ukrajinci su autobusom došli do Drvenika iz kojeg su do Sućurja putovali ribarsko-turističkim brodom „Menula“ Lovre Mihaljevića. Misno slavlje Poljaka predvodio je njihov svećenik Zbyszek Borkowski koji već 27 godina dolazi u Međugorje kao nekadašnji obraćenik te dobro govori hrvatski jezik. Dobrodošlicu im je izrazio župnik Marčinković.    

Ukrajinci su u Sućurju najprije pohodili drevnu kamenu crkvu Sv. Antuna Padovanskoga i u njoj se pomolili. Potom su u župnoj crkvi Sv. Jurja imali pjevanu liturgiju pod vodstvom dvojice grkokatoličkih svećenika, župnika mjesta Brody Tarasa Dzoba i župnika Lviva Mykhaila Horodyskyya koji je taj dan po grkokatoličkom kalendaru slavio imendan.

Na početku liturgije Ukrajince je srdačno pozdravio župnik Marčinković kazavši: „Mi,  smo Hrvati uz vas i vašu domovinu Ukrajinu, suosjećamo s vama i vašom domovinom Ukrajinom i molimo se za vas i vašu domovinu Ukrajinu“. Župnik Taras zahvalio je fra Stipi te istaknuo kako Ukrajinci dobro znaju koliko se Hrvati zauzimaju za njih i njihovu domovinu. Stoga su zahvalni Hrvatima za sve ono što čine za njih. Zamolio je Hrvate da se ne umore u pomoći Ukrajini i Ukrajincima i da u svijetu šire istinu o Ukrajini i Ukrajincima. Uz znak zahvalnosti Hrvatima Ukrajinci su dugo pljeskali te zapjevali pjesmu „Mnogaja ljeta“.

Na kraju liturgije zapjevali su ukrajinsku himnu. Nakon liturgije mali sin župnika Tarasa Matvij uručio je fra Stipi ukrajinsku zastavu za župu Sućuraj.