Budi dio naše mreže
Izbornik

Pomoć župa Ivanja Reka i Jelkovec ukrajinskim izbjeglicama u Poljskoj

Lwówek Śląski (IKA)

Župe sv. Ivana Krstitelja – Ivanja Reka, sv. Ivana Pavla II., pape – Jelkovec i Uznesenja Blažene Djevice Marije u poljskom gradu Lwówek Śląski ujedinile se u pomoći ukrajinskim izbjeglicama u Poljskoj.

Svakodnevne snimke nepreglednog mnoštva stanovnika Ukrajine koji su prisiljeni napustiti  svoju zemlju, svoje domove  i ići u nepoznato kako bi sačuvali vlastiti život potaknule su dekane dva dekanata različitih nadbiskupija – preč. Josipa Horvata (Resnički dekanat)  i preč. Krzysztofa Kiełbowicza (dekanat Lwówek Śląski) na organiziranje konkretene pomoći.

U župnim prostorijama župe Uznesenja Blažene Djevice Marije vlč. Kiełbowicz smjestio je 140 izbjeglica iz Ukrajine o kojima od njihova dolaska brine. Radi se o ženama i djeci.

S obzirom na ranije poznanstvo i suradnju s vlč. Kiełbowiczem, vlč. Josip Horvat inicirao je i organizirao prikupljanje pomoći za izbjeglice iz Ukrajine smještene u župi Lwówek Śląski – kako novčane tako i namirnica i higijenskih potrepština.

Akcija je naišla na izniman odaziv. Osim župljana Ivanje Reke i Jelkovca akciji su se priključile i Osnovna škola Ivanja Reka, s područnom školom u Resniku, osnovna i srednja škola iz Jelkovca, dječji vrtić En-Ten-Tini Jelkovec, podružnica Matice umirovljenika Pešćenica- Žitnjak Ivanja Reka, te župni Caritas obje župe.

Ukupno je prikupljeno 10.410,00 eura i 700 poljskih zlota, te je namirnicama i higijenskim potrepštinama napunjen veliki kombi. U ponedjeljak 28. ožujka vlč. Horvat s dvojicom župljana – Goranom i Ivanom Zeljko  uputio se u Lwówek Śląski u Poljsku,  kako bi osobno dostavio prikupljenu pomoć.

Neizmjernu zahvalnost iskazali su izbjegli Ukrajinci i  vlč. Kiełbowicz, a vlč. Horvat i svi sudionici akcije ostaju u nadi da se u budućnosti više ni jednoj državi i ni jednom narodu ne ponovi takav, kako ga je nazvao papa Franjo – barbarski čin pun svetogrđa, te da će se, kako je navedeno  u molitvi posvete Ukrajine i Rusije Bezgrešnom Srcu Marijinu na svetkovinu Blagovijesti, na zemlju izliti Božje milosrđe, i slatki otkucaji mira ponovno određivati ritam naših dana.