Budi dio naše mreže
Izbornik

U Krašiću proslavljen titular stare krašićke župne crkve Svetih triju kraljeva

Krašić (IKA)

Svetkovina Bogojavljanja proslavljena je u subotu 6. siječnja 2024. godine u Krašiću. Tim je povodom proslavljen i titular stare župne crkve Svetih triju kraljeva.

Svečano euharistijsko slavlje predslavio je vlč. mr. sc. Josip Horvat, profesor kanonskog prava na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu uz koncelebraciju vlč. Josip Blažotića, svećenika na službi u Riječkoj nadbiskupiji i domaćeg župnog upravitelja vlč. Ivan Vučaka.

U homiliji, vlč. Horvat je, promišljajući o Božjem utjelovljenju, poručio: “Ako ste u jasle svog srca položili Božju riječ, to znači da vam se u srcu rodio Božić. Ako vam se u srcu rodio Božić, to znači da ste bili toga svjesni ili ne – postali dionici avanture svih avantura. Ušli ste u svijet Boga koji je htio ući u naš svijet po obitelji.”

Promišljajući o odnosu na koji su svi vjernici pozvani graditi s Bogom istaknuo je: “Dok ne završite svoj ovozemaljski hod život vam postaje avantura.”

Propovjednik je u nastavku naglasio kako je Božić u novije vrijeme suviše idealiziran. “Božić ima određenu ‘toplinu’ i mora je imati. Ali znajte – život s Bogom nije idila, nego avantura. To ne treba pojašnjavati onima koji dolaze u Krašić, jer gledamo u blaženika koji je to posvjedočio svojim životom.”

Povezujući otajstvo Božića s trojicom mudraca, vlč. Horvat zaključio je kako mudraci, unatoč silnom bogatstvu nisu imali mir u srcu. Taj nemir bio je potaknut uvjerenjem da mora biti nešto više od svega ovoga, istaknuo je te nadodao da su “slijedeći zvijezdu krenuli tražiti nešto više.”

“Uputili su se u potragu za Kraljem, ali su završili u Jeruzalemu”, poručio je te pojasnio kako svi mi koji tražimo Boga u jednom trenutku života skrenemo s puta. “Zvijezda koju su slijedili je nestala i počeli su razmišljati po ljudskoj logici.”

“Mudraci ulaze u Jeruzalem, a sa sobom, imajući pratnju izazivaju čuđenje tamošnjih stanovnika”, obrazložio je propovjednik, obzirom da su se počeli raspitivati o kralju pri tome ne misleći na Heroda.

Kako bi slikovito objasnio što se time dogodilo u Jeruzalemu, poručio je da se dogodio “protokolarni gaf”, a Herod je, uznemirivši se, pozvao svoje savjetnike koji su mu pokušali objasniti koga bi mudraci mogli tražiti. “Nakon što je sazvao sve glavare i pismoznance, Herod je saznao koga mudraci traže.“

Saznavši tako koga mudraci traže, Herod ih je sazvao te im pojasnio da trebaju otići u Betlehem, a “vrativši se na put, mudraci su ponovno ugledali zvijezdu te došli pred Betlehem.”

“Svi mi moramo postaviti pitanje o smislu vlastitog postojanja”, poručio je propovjednik promišljajući o potrazi mudraca za Novorođenčetom. “To je pitanje koje su postavili i mudraci te se nisu zaustavili dok ga nisu našli. Ne odgovarajući na to pitanje sve drugo će biti uzaludno“.

“U trenutku susreta sa živim Bogom rađa se radost“, poručio je propovjednik te obrazložio da se radi o radosti koju nam može pružiti jedino Bog. U nastavku homilije, vlč. Horvat se osvrnuo na simboliku darova. “Poklonili su mu zlato, budući da su u njega vidjeli kralja, tamjan, budući da su u njega prepoznali Boga te smirnu, zaključivši da je Novorođeni Kralj i čovjek.“

“Susrevši Kralja te pronašavši smisao, upućeni u snu, vratili su se drugim putem. U trenutku susreta s Bogom nerijetko čujemo glas koji nam poručuje da ne idemo stazama kojima smo prije hodali. Od tada, počinje nas zanimati samo ono što nam Bog govori u savjesti“, zaključio je.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je blagoslov Spomen-doma bl. Alojzija Stepinca te župnog pastoralnog centra.

FOTO: ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA KRAŠIĆ// EUHARISTIJSKO SLAVLJE

FOTO: ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA KRAŠIĆ// BLAGOSLOV SPOMEN-DOMA BL. ALOJZIJA STEPINCA