Budi dio naše mreže
Izbornik

Porcijunkula proslavljena u samostanskoj crkvi sv. Frane u Šibeniku

Šibenik (IKA)

Blagdan Blažene Djevice Marije od Anđela – Porcijunkula svečano je proslavljen u ponedjeljak 2. kolovoza u samostanskoj crkvi sv. Frane (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića) u Šibeniku.

Redovnici šibenskoga samostana nastavili su tradiciju okupljanja vjernika na blagdan Porcijunkule slaveći taj izvanredan privilegij koji je sv. Franjo zadobio od pape Honorija III. 1216. godine. Stotine vjernika pohodile su drevnu crkvu sv. Frane slaveći sakramente svete ispovijedi i svete mise, a franjevci konventualci rado su ih primili i ispovijedali dokle god je bilo potrebno. Tako se nastavlja ostvarivati želja i molitva sv. Franje koji je prema tradiciji rekao: „Braćo moja, sve vas želim poslati u raj!“

To je bila i glavna misao koju je istaknuo gvardijan fra Ivan Bradarić koji je predslavio večernju svetu misu. Tumačeći tijek hodočašća vjernika od prvih vremena kršćanstva na najvažnija sveta mjesta, ponajprije ona u Svetoj Zemlji, istaknuo je da je porcijunkulski oprost uistinu presedan i poseban privilegij koji je Crkva darovala sv. Franji i njegovim sljedbenicima. To znači da se ne samo u Asizu nego i po svim franjevačkim i župnim crkvama diljem svijeta može zadobiti potpuni oprost na današnji dan.

Porcijunkula je – zaključio je fra Ivan – kao prozor u nebo. Pogled, pročišćen od mrlja grijeha, koji daje vjerniku da može iskreno i zaufano gledati u Boga koji je samo milosrđe i ljubav. To je iskustvo Franjo želio podijeliti sa svojom braćom i svim vjernicima, poručio je.