Budi dio naše mreže
Izbornik

Poruka koju obitelji daju u borbi za dobro jest da su zajednica života i ljubavi

Loreto (IKA)

U Svetištu nazaretske kuće u Loretu, u kojemu se čuva nazaretska kuća koja je neko vrijeme bila smještena i na Trsatu, delegati HBK i BK BiH u ponedjeljak 27. lipnja slavili su misno slavlje kojim su zaključili svoje sudjelovanje na 10. svjetskom susretu obitelji u Rimu.

Euharistiju je predvodio predsjednik Vijeća HBK i riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, koji je u uvodu povezao to svetište u kojemu se čuva spomen na Nazaretsku obitelj, od Isusova utjelovljenja u navještenja do početka Isusova javnog djelovanja, sa sv. Ćirilom Aleksandijskim koji je branio i obranio Isusovo božanstvo i Marijino Bogomaterinstvo, a kojemu se slavi spomendan, i našom zadaćom da u svom životu i životu naših obitelji poput Marije rađamo Boga pretvarajući svoje živote, obitelji i Crkvu na taj način u Nazaretski dom.

Upozorio je na opasnost da se Krista začme, ali da ga se ne rodi, te se prisjetio da je on prije 29 godina zaređen za svećenika – to bi se moglo smatrati začinjanjem Krista – kako bi Krista svećeničkom službom mogao rađati za druge. Napomenuo je da je svećeništvo, kao i majčinstvo, uvijek ‘za druge’. Kao što je Marija začela Krista i nosila ga u utrobi kao prvom tebernakulu da bi ga rodila za Boga i njegovo poslanje spasenja za druge, tako i svećenik začinje Krista da bi ga u svom svećeničkom poslanju rađao za one kojima ga Bog po Crkvi šalje. Izrazio je Bogu zahvalnost za 29 godina svećeničkog djelovanja i zamolio oproštenje za grijehe i propuste uz napomenu da će slaviti misu na tu nakanu, ali da će moliti i za sve okupljene obitelji, one koji ga u njegovoj službi prate molitvom i one koji su mu se preporučili u molitvu.

 

Na misnom slavlju koncelebrirao je don Ante Vrhovac, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije i delegat BK BiH, koji je u propovijedi između ostaloga na početku potaknuo sve na rast u velikoj tajni Božje ljubavi koja nam je dana. O važnosti braka i obitelji govorio je iz perspektive poruka loretskog i fatimskog svetišta. Podsjetio je na 13. svibnja 1981. godine  kada je sv. Ivan Pavao II. najavio osnivanje Instituta za brak i obitelj, ali kada se dogodio atentat na njega na Trgu Sv. Petra. U svemu tom vidjela se proročka uloga Gospe Fatimske, a sam Papa je rekao da godine do te je on dao Bogu, a svaka godina nakon nje bio je dar Blažene Djevice Marije njegovom životu.

Institut su stavili pod zaštitu Gospe Fatimske i kada je počeo s radom, prvi predstojnik kardinal Carlo Caffarra napisao je s. Luciji, koja se tada nalazila u klauzuri, pismo jer je bilo napada na Institut zbog onoga što je on naučavao o obitelji i braku. Preporučio se u njene molitve i nije očekivao veliki odgovor, no s. Lucija ga je preko biskupa poslala i bio je na tri stranice. Posljednje tri stvari koje je napisala bile su: 1. zadnja bitka na svijetu između žene obučene u sunce i zmaja bit će za brak i obitelj. 2. onaj koji će se boriti za tu istinu, mnogo će trpjeti i 3. Vi, oče, (obraćajući se kardinalu) ne bojte se. Gospa je već zmiji satrla glavu i mi smo pobjednici s Kristom.

Propovjednik je odgovarajući na pitanje zbog čega je posljednja bitka za brak i obitelj, kao odgovor ponudio Sveto pismo u kojemu se Bog objavljuje u obiteljskim slikama. On je Otac koji u punini vremena šalje Sina i objavljuje da smo svi braća i sestre, da pripadamo novoj obitelji koja je rođena na križu – Crkvi. On objavljuje samoga sebe kao zaručnika Crkve i čovječanstva. U trenutku kada u životu ne budemo mogli raspoznati što znači biti majka, otac, brat i sestra, tada ne možemo govoriti o Bogu, niti s Bogom razgovarati. Nije to samo pitanje moralnog propisa o obrani obitelji i njenih vrijednosti, nego o obrani Boga i istine o braku i obitelji. Ako ne poznajemo taj jezik iz ljudskog iskustva, ne možemo o Bogu ni s Bogom razgovaramo. Zato je to velika bitka, pojasnio je propovjednik.

 

Podsjetio je na riječi pape Franje koji upozorava da rodna ideologija želi uništiti ono što je Bog stvorio. Kada više ne budemo mogli raspoznati uloge, razlike u obitelji, više nećemo moći razgovarati s Bogom. Važnost obitelji i braka prepoznao je sv. Ivan Kristitelj koji je podnio mučeništvo za istinu o braku. Njegov primjer slijedio je i sv. Ivan Fisher. Bili su spremni dati sve za istinu o braku i obitelji, jer u toj istini je nešto što nas nadilazi, poručio je propovjednik.

U nastavku je pojasnio da borba za brak i obitelj nije borba ‘protiv nečega’. Ona je bitka za istinu, za dobro. I tu je poruka Loreta i Nazareta.

Nedavno je svetim proglašen Charles de Foucauld, francuski svećenik i pustinjak. Njegovo poslanje bilo je ‘uzeti posljednje mjesto’ po uzoru na Isusa iz Nazareta. U svjetlu vjere toga sveca, naše obitelji žive skrovitim životom u ovome svijetu. U očima ovoga svijeta ne činite nešto veliko, ali Bog po vama daje spasenje ovome svijetu, poručio je propovjednik. Pišući o sv. de Foucauldu, a u kontekstu važnosti braka i obitelji, svojevremeno je kardinal Ratzineger istaknuo da se Isus rađa u jednoj obitelj i po tome se događa naše spasenje. Poruka koju obitelji daju u borbi za dobro jest da su zajednica života i ljubavi, zajednica koja u skrovitosti, radu i sebedarju otkriva da je Bog prisutan jer obiteljima daje snagu ići naprijed. Bog ne treba biti ukras obiteljima, nego temelj svega i ako tog temelja nema, sve se sruši. Na to smo pozvani u našim životima, rekao je don Vrhovac. Obitelji je ohrabrio da nasljedujući Mariju mogu Gospodinu predati svoje obitelji i  dopustiti mu da bude temelj njihovih života.

Zaključujući propovijed pojasnio je da poklik „Zdravo Marijo“ s grčkog se prevodi kao „Raduj se Marijo“ jer je Bog pogledao na njenu neznatnost i zato je bila milosti puna. Bog gleda i na vašu neznatnost i dao vam je veliko obećanje i povjerenje da vi objavljujete Boga ljubavi ovome svijetu. Zato u sakramentu braka primate milost koja je uvijek živi izvor, osobito u teškoćama i krizama. Ako smo svjesni da je Bog u vašem braku prisutan, rješenje za probleme će se pronaći, poručio je obiteljima propovjednik dodajući da je Nazaretska obitelj imala problema, ali su ih prevazišli s povjerenjem u Boga. Na kraju, potaknuo ih na da u svojim domovima žive otajstvo Nazareta te u skrovitosti budu spremni za trenutak kada je potrebno sebedarje, ne samo bližnjemu, nego predati se Bogu na službu. Mlade je ohrabrio da se ne boje odazvati tamo kamo ih Bog šalje, bilo u bračni ili posvećeni život.

Nakon propovijedi bračni parovi obnovili su u molitvenoj ozračju i ispunjeni emocijama svoje bračne zavjete.