Budi dio naše mreže
Izbornik

Poruka Orestea Pesara, direktora ICCRS-a Crkvi u Hrvatskoj u povodu utemeljenja CHARIS-a

Rim (IKA)

Trodnevna međunarodna konferencija više od 550 voditelja Katoličke karizmatske obnove iz cijelog svijeta počela je u četvrtak 6. lipnja u Vatikanu. Povod toga susreta je utemeljenje CHARIS-a, nove organizacije s vatikanskim pontifikalnim pravom koja će biti nadležna za sva pitanja karizmatskih zajednica u cijelom svijetu. Početak rada CHARIS-a službeno, uz odobrenje njihovog Statuta, započinje na svetkovinu Duhova, u nedjelju 9. lipnja.

Na tom velikom susretu voditelja karizmatskih zajednica iz cijelog svijeta koje će susresti i obratiti im se i papa Franjo, nalaze se i predstavnici Katoličke karizmatske zajednice iz Hrvatske. Predvode ih moderator Lordan Ljubenkov i koordinator Damir Zukan iz Nacionalne službe zajedništva katoličke karizmatske obnove u Hrvatskoj.

Organizacija CHARIS će ujediniti postojeće dvije papinske organizacije u karizmatskoj obnovi Crkve. To su Međunarodna služba katoličke karizmatske obnove u Vatikanu – ICCRS i Katoličko bratstvo.

Povodom održavanja toga svjetskog karizmatskog susreta u Vatikanu, direktor ICCRS-a Oreste Pesare, koji je, odlukom pape Franje, sudjelovao i u pripremi CHARIS-a, s margina susreta u Rimu, u želji da i hrvatski katolici budu duhovno povezani s tim velikim događajem u Vatikanu i potičući na molitvu Duhu Svetome za obnovu lica Zemlje, poslao je Crkvi u Hrvatskoj sljedeću poruku:

„Draga braćo i sestre u Hrvatskoj. Neka i vas zahvati mir i radost koje smo i mi na osobit način osjećali u vremenu pripreme za veliki dan Pedesetnice 2019. g. Papa Franjo čekat će nas i susresti se s nama u subotu 8. lipnja u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu. Oko tisuću karizmatika iz 70 zemalja slavit će sa Svetim Ocem početak CHARIS-a, nove vatikanske organizacije u službi Struje milosti katoličke karizmatske obnove koja je prisutna među više od 200 naroda na pet kontinenata. Više od 140 milijuna katolika doživjelo je iskustvo novoga života u Duhu u svom životu. CHARIS će promicati misiju koju nam je papa Franjo osobno povjerio: dijeliti iskustvo krštenja u Duhu Svetom s cijelom Crkvom. CHARIS će imati i novi fokus na ‘jedinstvo u različitosti’ među različitim karizmatskim stvarnostima. To će biti novi impuls u Novoj evangelizaciji u moći Duha Svetoga, ponovno otkrivajući ekumenske korijene iskustva Pedesetnice. Prema Svetom Ocu, CHARIS ima novu obvezu služenja na zemlji.

Puno toga trebamo učiniti kako bismo izgradili civilizaciju ljubavi, što je bio san pape Pavla VI. Ali nećemo biti sposobni učiniti ništa dobro, ako budemo bez snage, moći i dinamizma koje daje Duh Sveti. Stoga, molim vas – Pridružite nam se u velikom, blagoslovljenom djelu karizmatske obnove Katoličke Crkve koja pripada svima nama: svakom vjerniku laiku i staležu u društvu, obiteljima, redovnicima, svećenicima i biskupima. Svi zazivajmo Gospodina: Dođi, Duše Sveti. Dođi i obnovi lice Zemlje. I promijeni naša kamena srca u srca od mesa. Božji blagoslov. Veliki pozdrav u uskrslom Kristu Gospodinu ljubljenoj Crkvi u Hrvatskoj”.

Direktor ICCRS-a Oreste Pesare pohodio je Hrvatsku prije šest mjeseci, kada je sudjelovao u Zadru na Nacionalnom susretu voditelja hrvatskih karizmatskih zajednica (29. studenoga – 2. prosinca 2018.). Koliko ICCRS poštuje, ohrabruje i vrednuje rad karizmatskih zajednica Crkve u Hrvata, potvrđuje činjenica da ih Vatikan prati od početka te je Pesare pohodio Hrvatsku i na prvom nacionalnom susretu voditelja karizmatskih zajednica iz Hrvatske, koji se od 23. do 25. rujna 2009. g. održao u Samoboru.

Na nacionalnom susretu u Zadru prije pola godine, Pesare je najavio i pojasnio razloge osnivanja CHARIS-a, novoga tijela koje utemeljuje Sveta Stolica, a sa svojim radom započinje na ovogodišnju Pedesetnicu. U tom kontekstu, Pesare je u Zadru 30. studenoga 2018. g. rekao: „Sasvim je jasno da Katolička karizmatska obnova ne može postojati bez uske povezanosti s institucijama Katoličke Crkve. Duh Sveti je stvorio Karizmatsku obnovu za Crkvu i u Crkvi. Isti Gospodin koji je pozvao nas u karizmatskim zajednicama, pozvao je i naše biskupe“. Podsjetio je na susret pape Franje sa svećenicima u bazilici Sv. Ivana Lateranskog 2014. g. kada se održala treća svjetska duhovna obnova svećenika karizmatskih zajednica iz cijelog svijeta. Na tom susretu papa Franjo razgovarao je sa svećenicima iz Karizmatske obnove tri i pol sata. Na kraju te obnove, Sveti Otac uručio je dva pisma: ICCRS-u i Katoličkom bratstvu. „Papa je tada nježno rekao da ima jedan san – da bude samo jedna krovna služba za Struju milosti, za sve karizmatske zajednice svijeta. To je bio veliki izazov za nas. ICCRS i Katoličko bratstvo već su imali isti ured u Vatikanu. Djelovali smo zajedno i svjedočili smo veliko jedinstvo među našim zajednicama. Ali, papa Franjo je htio, tražio više“, rekao je Pesare.

Početkom 2017. g., skupina karizmatskih voditelja iz cijelog svijeta okupila se na savjetovanje, da rade na pisanju novog Statuta za Katoličku karizmatsku obnovu. Na završetku rada te grupe, Kongregacija za laike, obitelj i život imenovala je prvu Međunarodnu službu zajedništva od dvadeset osoba koje će voditi CHARIS u trogodišnjem razdoblju. Tu službu čini 18 članova, jedan crkveni savjetnik, to je fra Raniero Cantalamessa, propovjednik Papinskog doma i moderator, dr. Jean-Luc Moens iz Belgije, član francuske zajednice Emanuel.

Sveta Stolica osniva CHARIS kako bi osigurala novu međunarodnu službu za potrebe Katoličke karizmatske obnove u Crkvi. Tu je odluku službeno priopćila vatikanska Kongregacija za laike, obitelj i život na konferenciji za medije u Vatikanu 31. listopada 2018. g.

„Budući da je ta ideja došla od Svetoga Oca, pape Franje, a ne od laika, ta će organizacija imati javno pravnu osobnost. Dosadašnja služba ICCRS imala je privatnu pravnu osobnost, jer je došla od želje privatnih osoba. Ali CHARIS je došao od volje Svetog Oca Franje i zato ima pontifikalnu, javnu pravnu osobnost. Značenje CHARIS-a je uvijek međunarodna služba Katoličke karizmatske obnove. Kada CHARIS nešto kaže, znači da to kaže u ime Katoličke Crkve. To pokazuje koliko papa Franjo promatra karizmatski pokret kao jako važan u Crkvi. Više od onoga kako uobičajeno poimamo neki pokret, to je zaista Struja milosti koja pripada cijeloj Katoličkoj Crkvi“, istaknuo je na nacionalnom susretu voditelja karizmatskih zajednica iz Hrvatske održanom u Zadru Oreste Pesare. Od nedjelje 9. lipnja, sve najavljeno i službeno počinje sa svojim radom, u dodatnoj raspoloživosti Crkvi da Duh Sveti u jedinstvu vjernika laika, svećenika i biskupa, vodi svoju Zaručnicu Isusu Kristu.

Ključne riječi:
CHARIS ICCRS Oreste Pesare