Budi dio naše mreže
Izbornik

Poruka paškog župnika povodom neodržavanja procesije na Veliku Gospu

Pag (IKA)

Paški župnik don Gašpar Dodić uputio je poruku povodom neodržavanja procesije na Veliku Gospu, koju prenosimo u cijelosti.

Draga braćo i sestre, dragi štovatelji Marijini, našoj župi i svetištu Gospe od Staroga grada bliže se dani godišnje proslave naše Zaštitnice. Ovogodišnje slavlje Velike Gospe dočekujemo u dosad neviđenim okolnostima jer smo okruženi nevidljivim neprijateljem, Covidom-19, koji nam prijeti, iako je naša župa, pod zaštitom naše Gospe, prošla skoro neokrznuta u ovoj epidemiji. Vjerujući i dalje u njezin moćni zagovor, ovogodišnje slavlje Velike Gospe proslavit ćemo u nešto drugačijem obliku.

Epidemiološku situaciju treba shvatiti i prihvatiti ozbiljno i odgovorno zbog opasnosti i mogućnosti lakšeg prijenosa virusa i zaraze. Učinimo svi sve što je u našoj mogućnosti i spriječimo lokalno prenošenje zaraze. Stoga, ovogodišnje slavlje Velike Gospe organiziramo bez velike procesije gradom na kojoj sudjeluju tisuće ljudi s cijelog Otoka i iz raznih krajeva Lijepe naše i inozemstva. Ne bismo htjeli da naš grad Pag postane žarište zaraze i predmet prozivanja.

Za vrijeme bogoslužja držite se uputa i odredbi Stožera civilne zaštite. Na ulazu u crkvu obvezatno dezinficirajte ruke i nosite maskicu.

Držite se i onih mjera koje Crkva preporučuje: broj sudionika na jednoj misi je ograničen, lijepo vas molimo da se rasporedite, pričešćujte se samo na ruku; ne pružajte znak mira; pokušajte držati razmak dok idete ili čekate svetu pričest; za vrijeme svete mise budite s onima koji su iz vaše obitelji; izbjegavajte druženja s nepoznatim osobama; ako se ne osjećate dobro, ostanite kod kuće.

I u ovakvoj proslavi Velike Gospe, naša nebeska zaštitnica neće biti daleko od nas, nego uz nas. Naša odgovornost i razboritost bit će blagoslovljena i naša će nas Gospa od Staroga grada uslišiti i spasiti. Zavjete svoje izručite Blaženoj Gospi u pobožnosti, odanosti i poniznosti srca svoga!

Neka nas spasi od svega onoga čime bismo mogli nauditi sebi i drugima. Neka nas vodi putem koji će svima raznježiti srce, otvoriti ruke, učvrstiti vjeru, osnažiti nadu i sve dovesti do djelotvorne ljubavi.

Svima vama i svima koji ćete hodočastiti u naše Svetište želimo obilje milosti i blagoslova! Gospe od Staroga grada, moli za nas i čuvaj nas!