Budi dio naše mreže
Izbornik

Posjet karmelskih bogoslova donjogradskoj župi

Osijek (IKA)

Bogoslovi Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa iz zagrebačkih Remeta, predvođeni svojim odgojiteljem ocem Nikolom Grizeljom, sudjelovali su u nedjelju 27. veljače na prijepodnevnoj misi u Župi Preslavnoga Imena Marijina.

Među bogoslovima je bio i Jakov Milić, rođen i odrastao u toj donjogradskoj župi gdje je i pjevao u župnom zboru mladih. Jakov se nakon završetka medicinskog studija odlučio na posvećeni život među redovnicima karmelićanima. Prije mise Jakov je ukratko upoznao župljane sa svojim redom. Otac Nikola je predvodio misno slavlje u koncelebraciji domaćeg župnika Ivana Jurića.

U homiliji, između ostalog, otac Nikola se prisjetio svoga djetinjstva, kada je kao maleni dječak urezao svoje inicijale u jedno drvo, očekujući kako drvo raste, tako će i rasti njegova slova. „No drvo ne raste iz kore, već korijena, svoga srca. Tako i čovjek raste iz svoga srca, iz svoje nutrine, bio on dobar ili loš. Čovjek treba tražiti dobre učitelje, ne inzistirati da mi moramo druge učiti. Bog nam želi reći da treba biti ponizan, da naše znanje ima granica, ali mi u tom znanju moramo rasti uz Njegovu pomoć. Ne smijemo biti suci drugima, već prvo se moramo riješiti onog lošeg u sebi, pa tek onda druge prosuđivati. Naši plodovi, naše riječi i dijela nas otkrivaju kakvi smo, otkrivaju naša srca“, rekao je o. Nikola.

Na kraju mise, svoj životni put, od najranijeg djetinjstva, do pronalaska Božjeg puta i prihvaćanja Njegove odluke, posvjedočio je karmelićanski bogoslov Augustin iz okolice Nove Gradiške.

Iduće godine se planira i mlada misa bogoslova Jakova kojeg će donjogradska župna zajednica i dalje pratiti u svojim molitvama.