Budi dio naše mreže
Izbornik

Posjet katoličkog izaslanstva karitativnim djelima Moskovskog patrijarhata

Moskva (IKA)

Prošlih je dana katoličko izaslanstvo u Moskvi posjetilo nekoliko karitativnih djela Moskovskog patrijarhata za osobe u poteškoćama.

Suradnja na karitativnom području najbolji je način približavanja, izjavio je o. Hyacinthe Destivelle, voditelj odjela za istok Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, ističe se u priopćenju Moskovskoga pravoslavnog patrijarhata, prenosi Vatican News. „Svaki put kada dođem ovamo iznenađen sam brzinom kojom se sve razvija i uspjehom koji je postignut u tako kratko vrijeme. Nadam se da ćemo surađivati jer je milosrdna ljubav područje suradnje među našim Crkvama, rekao je o. Destivelle nakon posjeta.

Pravoslavni svećenik Alexander Aleshin, zamjenik ravnatelja Sinodskog odjela za dobročinstvo, tijekom posjeta katoličkog izaslanstva opisao je radnu metodologiju i područja djelovanja tog odjela, tumačeći da se u početku rješavaju problemi osoba, a nakon toga se ulazi u program gdje se djeluje na više razina. Odjel nudi stalno osuvremenjivanje za voditelje i djelatnike kroz knjige, potpore i susrete, kako bi se i na drugim područjima izgradila socijalna služba Pravoslavne Crkve.

Od godine 2011. Sinodski odjel vodio je osam semestralnih tečajeva osposobljavanja putem interneta i više od 140 tečajeva osposobljavanja za župne socijalne pomoćnike i predstavnike odjela biskupijske socijalne službe. Ukupno je osposobljeno više od 2500 osoba, i pokrenuto je više od 1600 novih projekata. Važan je i doprinos koji je Ruska pravoslavna Crkva dala provedbi zakonodavnih inicijativa koje se odnose na neke socijalne izvanredne situacije.

Katoličko izaslanstvo posjetilo je i „Paviljon spasenja“. Govoreći o tome kako se radi s beskućnicima, voditeljica službe za beskućnike Irina Meshkova protumačila je da su se njihovi djelatnici u početku za ispravan pristup onima na ulici osposobljavali u Europi, pa i u Italiji, a sada je razvijen model koji spaja rad socijalnih pomoćnika, psihologa, stručnjaka za ovisnosti i svećenika. „Zadatak je naših projekata jamčiti osobama da mogu izići iz teških situacija“, napomenula je Meshkova.

Izaslanstvo je također posjetilo „Kuću za mamu“, odnosno centar za žene i djecu. Naime, sredinom ove godine otvorena su 63 vrtića zahvaljujući i sudjelovanju Pravoslavne Crkve.