Budi dio naše mreže
Izbornik

Posjet nuncija Lingue i don Marca Bigirindavyija zagrebačkoj Bogosloviji

Zagreb (IKA)

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua i burundijski svećenik don Marc Bigirindavyi posjetili su u utorak 12. prosinca Nadbiskupijsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu. Don Marc Bigirindavyi iznio je osobno svjedočanstvo o četrdeset sjemeništaraca mučenika iz sjemeništa u gradu Buti, u Burundiju.

Nakon pozdrava rektora preč. Željka Faltaka i zahvale gostima uslijedilo je svjedočanstvo don Marca, koje je započelo kratkom poviješću države Burundi i burundijske Crkve, s osvrtom na dvije etničke skupine koje se često bore za političku moć: Hutu i Tutsi. Nakon uvoda prisjetio se tragičnog događaja koji se dogodio prije 26 godina. U zoru 30. travnja 1997. naoružana banda skupine Hutu upala je u Malo sjemenište u Buti i naredila sjemeništarcima da se razdvoje u dva dijela: Tutsi koje treba izmasakrirati s jedne strane, a Hutu, koje treba uključiti u njihovu naoružanu bandu, na drugu stranu. Ovu naredbu o njihovom razdvajanju sjemeništarci su odbili rekavši: „Ne možemo se razdvojiti, mi smo braća, djeca istoga Oca“. Suočeni s takvim odbijanjem, pobunjenici su ubili 40 dječaka neovisno o kojoj se etničkoj skupini radilo i činjenici da je jedna polovica pripadala njihovoj (napadačkoj) etničkoj skupini.

Don Marc naglasio je da je ovaj primjer svjedočanstva bratstva i međusobne ljubavi stvoren ponajprije dubokim kršćanskim odgojem u obitelji. No, taj odgoj nadasve je utvrđen odgojem u butskom sjemeništu, što je među sjemeništarcima stvorilo svijest o pripadnosti Kristu i međusobnom zajedništvu, koje je bilo jače od njihove etničke pripadnosti.

Mučeništvo četrdesetorice sjemeništaraca, prema riječima don Marca, donijelo je mnoge plodove, kao što su izlječenje od duha osvete koji je često uzimao maha u gradu i školama; osnivanje udruge preživjelih iz Bute koja želi ovjekovječiti bratstvo kojem su svjedočili tijekom masakra te između ostalog pružiti pomoć i podršku roditeljima 40 sjemeništaraca mučenika; izgradnja marijanskog svetišta uz groblje 40 sjemeništaraca koje je sada mjesto hodočašća, molitve, moralnog i tjelesnog liječenja ne samo za stanovnike Bute, nego i okolnih naroda.

Također je osnovan samostan sv. Marije, Kraljice mira u kojem je trenutno 20 mladih na obuci, a jedan je od njih prošle godine zaređen za svećenika. Vidljivi plod mučeništva sjemeništaraca jest i porast svećeničkih i redovničkih zvanja. Petnaestak preživjelih sjemeništaraca i profesora postali su svećenici. Posljednji plod koji je naveden je otvaranje procesa beatifikacije 29. lipnja 2019. godine te je ovo prva kauza koja je započela u državi Burundi. Sjemeništarci su u njoj predstavljeni kao mučenici i uzori bratstva u kršćanskom životu i burundijskom društvu.

Zatim je don Marc opisao svoje iskustvo napada na sjemenište. On je tada bio u profesorskoj zgradi odmah do sjemeništa te svjedoči kako je samim čudom izbjegao smrt. Tada nije bio svećenik, već samo učitelj laik. Nakon tog događaja, kao i mnogi drugi, ohrabren primjerom mučenika sjemeništaraca, odlučio se za svećeništvo te je 2004. zaređen za svećenika. Za one koji žele saznati nešto više o povijesti ovih četrdeset sjemeništaraca, mučenika bratstva, don Marc Bigirindavyi predstavio je svoju knjigu „Martiri della fraternità“, koja se može nabaviti na talijanskom jeziku.

Nakon svjedočanstva cijela bogoslovna zajednica, u zajedništvu s gostima, sudjelovala je u zajedničkoj večernjoj molitvi časoslova. Susret se nastavio svečanom večerom u bogoslovnoj blagovaonici. Tijekom večere, kratki govor gostima uputio je bogoslov pete godine Kristijan Kolonić, nakon čega su im podijeljeni prigodni pokloni. Završetak susreta je uveličan s nekoliko hrvatskih pjesmama u izvedbi zbora bogoslova.