Budi dio naše mreže
Izbornik

Posljednji ispraćaj i misa zadušnica za Tomislava Košćaka, djelatnika HILP-a

Zagreb (IKA)

Obitelj, prijatelji, rodbina i kolege oprostili su se u ponedjeljak, 22. kolovoza, na Krematoriju u Zagrebu od Tomislava Košćaka, djelatnika Hrvatskoga instituta za liturgijski pastoral pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Ispraćaj je predvodio dr. sc. Ante Crnčević, pročelnik Katedre liturgike Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a poslije je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško predvodio misu zadušnicu u kapeli u zgradi HBK.

Oproštajne obrede od Tomislava Košćaka (63) na zagrebačkom Krematoriju predvodio je dr. sc. Ante Crnčević, uz sudjelovanje zagrebačkog pomoćnog biskupa Ivana Šaška, generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije dr. sc. Krunoslava Novaka i preč. Marija Kopjara, pročelnika Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, čiji je djelatnik bio Tomislav Košćak od 2004. godine.

„Tomislav se svakodnevno susretao s riječju, s mnoštvom riječi, a ostajao je tih, nenametljiv, bez puno riječi. Potpisujući riječi pod note koje riječ zaodijevaju u zvučnost i oblikujući grafičku vidljivost, dopustio je da riječ oblikuje njega”, rekao je dr. sc. Crnčević u propovijedi.

„Ne bilo koja riječ. U ‘Živome vrelu’ susretao se prije svega s Božjom Riječju. Gotovo da nema svetopisamske riječi koju slušamo u navještaju, molitvi i pjesmi našeg bogoslužja, a da se njome Tomislav nije susreo u raznim glazbenim izričajima i grafijskim oblicima”, rekao je također.

„Ljepota i sklad koje je tkao izrastali su iz blizine s Riječju koja je postala tijelom, dajući svemu novost postojanja”, nastavio je izrazivši u ime mnogih ‘hvala’ pokojniku budući da je tolikima pomogao oblikovati ono što su sami stvarali, pisali, skladali. Zaključio je: „Sve što si imao reći, sada donosiš pred Gospodina, pred Spasitelja koji živi. On ti je u svojoj vječnosti pripravio mjesto. Bio ti nagrada za svaki trud kojim si njegovoj riječi davao ljepotu glazbenoga i grafičkoga ruha. Neka ti lice ozari ljepotom gledanja Svoga lica”.

Malo poslije ispraćaja obitelj pokojnikova, rodbina, prijatelji i djelatnici HBK okupili su se na misi zadušnici u kapeli koja je smještena niti pedesetak metara od njegovog radnog mjesta na kojem je grafički uređivao mnoga vrijedna i važna izdanja iz liturgijskog pastorala.

Predvoditelj biskup Šaško je u propovijedi, podsjećajući, poručio kako nikada o pokojnicima ne voli govoriti u vremenima prošlosti jer naši su pokojnici živi. Oni su s nama. „Čime se to Tomislav bavio u svojoj nenametljivosti, a često i nevidljivosti. Što je uostalom naš poziv na zemlji, bez obzira u kojem zvanju? Nije li to upravo služenje Onome koji nam je pripravio ‘što oko nije vidjelo, što uho nije čulo i što nije ušlo u ljudsko srce’.” „Zapisujući note, oblikujući notne zapise – naizgled nečujnomu dao je čujnost”, primijetio je biskup Šaško, napominjući dalje: Oblikujući razne molitvene i duhovne tekstove dao je da se zbliže zajednice – ljudi, koji vjeruju – da rastu svjetovi blizine. Pazeći na slikovnost, dao je da nevidljivo bude vidljivo.

‘Tomica’ – kako su ga često nazivali suradnici, pa i sam mons. Šaško u ovom nagovoru – „je služitelj Gospodina koji je pripravio ono što srce čovječe nije doživjelo”. „Svojom blagošću, osmijehom, uslužnošću dao je osjetiti trag onoga što nije ušlo u ljudsko srce”, opisao je biskup Šaško Košćaka. „U svemu je lijepo što je jedan vjernik laik, mjerodavan u svome poslu, očitovao življenje u zajedništvu koje je vrijedno poštovanja i koje odiše tragovima svetosti”, poručio je biskup. „Tomislavov život i samozatajnost također nam govori da premda smo, ne samo izvanjski nego i duhom blizu, postoje prostori života naših bližnjih koji ostaju poznati samo Gospodinu”, kazao je mons. Šaško.

„Sve predajemo i preporučujemo Njemu s posebnim pouzdanjem u našu nebesku Majku, njezin zagovor, njoj koju danas slavimo pod naslovom ‘Kraljice’, u odjeku svetkovine Uznesenja na Nebo, dušom i tijelom, njezina dara u preobrazbi za koju i mi živimo”, rekao je među ostalim biskup Šaško.

Na kraju je prigodne riječi izrekao i preč. Mario Kopjar, pročelnik Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral, naglasivši da svatko tko poznaje Tomislava Košćaka „sa zahvalnošću iz srca pamti i svjedoči o Tvojoj dobroti, iskrenosti, radosti i ljubavi – Tebe koji si kroz svoje sposobnosti bio s nama i uz nas”.

„Osmijeh i radost optimizma bili su Tvoja snaga s kojom si nam davao hrabrosti za svaki novi izazov. Hvala Ti, dragi ‘Tomica’, na svakom koraku koji smo zajedno išli. Osobno govoreći – od mog prvog dolaska u prostorije HILP-a – surađujući sve do posljednjih Tvojih koraka, koje su zaustavili životne snage teške bolesti, strpljivo si podnosio svoje teške trenutke, jer si u sebi živio Uskrslog Krista. Neka Te on primi u svoj mir, onako sjajnim licem od veselja jer si dobrotu širio, i nagradi za svaki trenutak koji si zajedno s nama prolazio, darujući nam svoj trud i ljubav”, zaključio je.

Generalni tajnik HBK dr. sc. Krunoslav Novak pročitao je pismo gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića, predsjednika Biskupske komisije HBK za liturgiju.

Spominjući da je vijest o pokojnikovoj teškoj bolesti primio prije nekoliko mjeseci i biskup Križić je izrazio sućut njegovoj obitelji – supruzi Stanki, kćeri Evi i sinovima Petru i Fabijanu, rodbini, prijateljima te svima drugima ožalošćenima.

Zašto ga je Gospodin pozvao ljudski govoreći prerano, upitao se biskup. „Odgovore na ova pitanja ima samo Bog. On nam ih ne otkriva jer sada ne bismo bili spremni razumjeti ih. Bog ima svoje razloge koji su sigurno dobri i mi Mu moramo vjerovati koliko god nas razdirala teška bol”, napisao je uz ostalo mons. Križić zaključivši: „Zahvalni smo Bogu da smo ga imali kao suradnika i djelatnika u HILP-u. Iza njega će nam s jedne strane ostati praznina, ali će ostati i punina ljubavi i dobrote koje je on zračio, a te vrijednosti nisu ni umrle ni nestale nego su ostale svijetliti u prostorijama gdje je on radio, a još više u njegovome obiteljskom domu”.

Foto: Ante Novak/IKA // Misa zadušnica za Tomislava Košćaka u kapeli u zgradi HBK-a

Foto: Ante Novak/IKA // Posljednji ispraćaj Tomislava Košćaka na Kremaotriju

Foto: Ante Novak/IKA // Posljednji ispraćaj Tomislava Košćaka na Kremaotriju