Budi dio naše mreže
Izbornik

Postavljena nadgrobna ploča Božjoj ugodnici Danici Široli

Zagreb (IKA)

U godini obilježavanja 95. obljetnice smrti Božje ugodnice Danice Širole (1900. – 1926.), u petak 15. listopada, na blagdan velike crkvene naučiteljice sv. Terezije Avilske, postavljena je nadgrobna spomen-ploča na grobu obitelji Širola na zagrebačkom Mirogoju, gdje je Danica Širola pokopana.

„Htjela bih se popeti na visoku goru da doviknem cijelom svijetu kolika je ljubav Srca Isusova!“, Daničin je citat iz jednog od mnogobrojnih dnevnika i pisama koje je iz arhive braće isusovaca izvukla s. Slavica Buljan, FDC, hrvatska spisateljica i pjesnikinja dok je „slučajno“ istraživala građu za knjigu o sestri Katarini Francisci Dušić.

Putem „slučajnog“ istraživanja, iz prašine dugoljetnih arhiva izvučena je bogata ostavština pisanih tragova Danice Širola, dnevnika, pisama, korespondencije, pjesama, koji svjedoče o jednom iznimno bogatom, duhovno uzvišenom i nadasve kreposnom mladom, kratkom i posve Bogu predanom životu.

Dana 2. rujna 2021., na spomendan preminuća Danice Širole, svečanom svetom misom pred okupljenim štovateljima i ostalim vjernicima, predvođenom p. Božidarom Nagyjem, posebno posvećenoj Danici u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj obilježena je 95. godišnjica smrti te su u toj prigodi prinesene pronađene relikvije Danice Širola kao i najnovija knjiga, sveobuhvatna ostavština spomenute Božje ugodnice pod naslovom „Autobiografija, dnevnik, korespondencija i pjesme Danice Širola“, čiju službenu promociju uskoro očekujemo.

Danica Širola, ime je, nadajmo se jednom, buduće hrvatske blaženice koja u mnogome može biti svijetli primjer sljedbe posebno mladima danas, ali i svima ostalima koji žele napredovati u duhovnosti.