Budi dio naše mreže
Izbornik

Postavljena spomen-ploča na rodnu kuću maestra Ljubomira Galetića

Jastrebarsko (IKA)

Povodom 25. godišnjice smrti maestra Ljubomira Galetića, 23. lipnja, u Cvetkoviću je postavljena spomen-ploča na njegovoj rodnoj kući. Velečasni Ljubomir bio je svestrani umjetnik i znanstvenik: skladatelj, zborovođa, muzikolog i pedagog, a svojim djelom znatno je obogatio hrvatsku crkvenu glazbenu kulturu.

Glazbeni velikan, velečasni Ljubomir Galetić, svećenik, znanstvenik i umjetnik, rođen je u Cvetkoviću 6. veljače 1938, u obitelji Ivana i Alojzije rođene Rataj. Pučku školu pohađao je u rodnom Cvetkoviću, a Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju i studij filozofije i teologije završio je u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1964, a mladu misu slavio je 12. srpnja 1964. pred kapelom svetog Mirka u Cvetkoviću.

“Velečasni Ljubomir bio je svestrani umjetnik i znanstvenik: skladatelj, zborovođa, muzikolog i pedagog, a svojim djelom znatno je obogatio hrvatsku crkvenu glazbenu kulturu. Od 1965. studirao je crkvenu glazbu na Papinskom institutu u Rimu. Od 1971. do 1980. bio je dirigent katedralnog zbora u Zagrebu, a od 1980. profesor na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu. Sudjelovao je u izdavanju časopisa za crkvenu glazbu "Sveta Cecilija" i objavio brojne muzikološke radove i osvrte. Skladao je mise, motete, antifone, psalme i pučke popijevke. Mnoge njegove skladbe tiskane su u crkvenim i liturgijskim pjesmaricama. Preminuo je 23. lipnja 1997. u Zagrebu te sada obilježavamo 25 godina od njegove smrti”, izvijestila je Matica hrvatska Jastrebarsko.

O Ljubomiru Galetiću prof. Niko Luburić je rekao: „Bio je jedan od najvažnijih skladatelja hrvatske liturgijske glazbe 20. stoljeća.“

Idejna začetnica postavljanja spomen-ploče na rodnoj kući Ljubomira Galetića bila je Katarina Rončević, omiljena jaskanska orguljašica i profesorica glazbenog odgoja. Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom podržao je tu vrijednu inicijativu pa je član Predsjedništva Nino Škrabe sastavio tekst za ploču, a član Predsjedništva Zvonimir Kufrin napravio nacrt ploče. U postavljanje spomen-ploče uključili su se mještani Cvetkovića predvođeni Ivanom Bakšićem, Župa svetog Nikole biskupa Jastrebarsko na čelu sa župnikom Filipom Marićem i Grad Jastrebarsko. Obitelj Ljubomira Galetića, predvođena njegovom nećakinjom Nadom Ruševljan (rođenom u kući na kojoj je postavljena spomen-ploča) i njezinom kćerkom Anom Ruševljan Kaurić, svesrdno se pridružila akciji, na čemu im Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom i ovim putem zahvaljuje.

Postavljanje spomen-ploče u čast Ljubomira Galetića nije prva matičarska akcija vezana uz Cvetković. U prosincu 2012. u Cvetkoviću je postavljena spomen-ploča na rodnoj kući Stjepana Bakšića, u znak sjećanja na 100. obljetnicu mlade mise i 50 godina smrti tog hrvatskog duhovnog velikana. Mons. dr. Stjepan Bakšić bio je svećenik, vrhunski teolog, sveučilišni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, kanonik, arhiđakon i generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije.

U rujnu 2017. u Vatrogasnom domu Cvetković održana je Večer Mirka Dikšića, posvećena životu i djelu rođenog Cvetkovćanca, glasovitog hrvatskog i kanadskog radiokemičara i neuroznanstvenika, dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dobitnika Nagrade za životno djelo Grada Jastrebarskog. Kulturno-umjetničko društvo Cvijet iz Cvetkovića nastupilo je na poetsko-glazbenom programu Hote o ljudi sim u organizaciji jaskanske Matice za Božić 2019.

Članovi Predsjedništva jaskanskog Ogranka Nino Škrabe i Zvonimir Kufrin te predsjednica Klementina Škrabe posjetili su Cvetković i razgledali spomen-ploču na rodnoj kući Ljubomira Galetića u društvu njegove nećakinje Nade Ruševljan.
Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom i dalje će činiti sve što je u njegovoj moći kako bi se održalo sjećanje na naše velikane, zaslužne sinove i kćeri jaskanskog kraja.

Z. Kufrin i Nino Škrabe // Foto: Matica hrvatska Jastrebarsko