Budi dio naše mreže
Izbornik

Posvećena crkva sv. Vlaha u Stonu

Ston (IKA)

Dubrovački biskup Roko Glasnović posvetio je na Dan državnosti u utorak 30. svibnja župnu crkvu sv. Vlaha u Stonu, stradalu u potresu 1996. godine.

Na misnom slavlju suslavili su župnik i dekan Stonskog dekanata don Bernardo Pleše, bivši župnici don Josip Barišić, don Frano Kuraja i don Miljenko Babaić, dok je don Vojislav Vlašić bio spriječen sudjelovati. U suslavlju je bio i generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan i drugi svećenici. Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti župni zbor pod vodstvom bračnog para Essert.

Sudionici slavlja su do obnovljene crkve sv. Vlaha stigli u svečanoj procesiji koja je krenula od samostanske crkve sv. Nikole, gdje su se godinama slavile mise i okupljala zajednica zbog nemogućnosti liturgijskih slavlja u župnoj crkvi. Na početku slavlja okupljenima se, uime svih koji su sudjelovali u obnovi, obratio konzervator Miljenko Domijan, stručni savjetnik Ministarstva kulture Republike Hrvatske i dugogodišnji glavni konzervator u Hrvatskoj.

U propovijedi je biskup Glasnović govorio o Crkvi i crkvi odnosno o Crkvi kao zajednici vjernika okupljenih oko uskrslog Gospodina i crkvi kao građevini koju gradi i obnavlja zajednica za svoje liturgijske  potrebe. Naglasio je važnost življenja vjere. Biskup je također čestitao svima Dan državnosti.

Na kraju mise uime župne zajednice nazočne su pozdravili i zahvalili im vjernica Anita Mlinarić te župnik Pleše, a prigodnim riječima obratili su se državni tajnik Frano Matušić i načelnik Općine Ston Vedran Antunica. Svi su izrazili radost, zadovoljstvo i zahvalnost zbog toga što su dočekali dan posvete crkve nakon više od četvrt stoljeća čime se ta crkva u potpunosti stavlja u liturgijsku uporabu.

Na slavlju su sudjelovali i načelnici drugih općina koji su svojim donacijama pomagali obnovu crkve kao i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić. Uz glazbu Ston svečanosti su doprinijeli stonski festanjuli, kao i njihovi gosti dubrovački festanjuli. Nakon slavlja u crkvi sudionici su izišli iz crkve te su na prostoru ispred crkve otpjevali hrvatsku himnu. Druženje se nastavilo nakon mise, a za zajedničkim stolom sudionicima se pridružio i bivši dubrovački biskup, sada apostolski upravitelj splitsko-makarski Želimir Puljić.

Za taj veliki događaj vjernici Stona pripremali su se trodnevnicom. Trodnevnu duhovnu obnovu uoči posvete vodio je župnik iz Slanog fra Stipan Klarić koji je također vodio cijelu ceremoniju posvete stonske crkve. Predavanje o obnovi crkve u subotu 27. svibnja održao je bivši stonski župnik don Miljenko Babaić, u nedjelju 28. svibnja koncert duhovne glazbe održao je dubrovački tenor Stijepo Gleđ Markos. U ponedjeljak 29. svibnja dr. sc. Vinicije Lupis održao je predavanje „Stonske katedrale“.

Crkva sv. Vlaha stradala je u potresu 1996. kada je župnik bio don Frano Kuraja. Naslijedio ga je župnik don Vojislav Vlašić koji je uspio ishoditi dozvolu za obnovu, dok je sljedeći župnik don Miljenko Babaić učinio sve potrebne korake da da se crkva obnovi i uredi. Pandemijske godine odgodile su posvetu crkve koja se konačno dogodila u vrijeme župnika don Bernarda Plešea.