Budi dio naše mreže
Izbornik

Dovršena crkva Svete obitelji u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu

Solin (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodit će u subotu 5. rujna u 18 sati misu s posvetom novoizgrađene crkve Svete obitelji u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu.

Nadbiskup Barišić blagoslovio je 4. listopada 2013. godine gradilište i početak radova nove crkve u Solinu. Jedanaest godina nakon javnog natječaja i sedam godina nakon početka radova, crkva je dovršena. Gradnju te suvremene crkve na povijesno važnom lokalitetu financirala je Splitsko-makarska nadbiskupija, koja će od Svete Stolice zatražiti da joj se dodijeli naslov bazilike.

Nadbiskup Barišić izjavio je za HKR kako će nova crkva biti jedna od najvažnijih u nadbiskupiji te će se ubuduće u njoj slaviti ređenja i druga slavlja. Također, novu crkvu vidi kao priliku za oživljavanje Svetišta Gospe od Otoka koje je, kako je rekao, najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj, a živo je samo na Malu Gospu. Posveta nove crkve je „otvaranje budućnosti našega Prasvetišta“, zaključio je nadbiskup Barišić.

Autor idejnog rješenja je arhitekt Viktor Vrečko, a crkva je duga 45 metara, široka 34 metra te visoka u presjeku 15 metara. Ukupna bruto površina crkve je 1 100 četvornih metara sa 650 sjedećih mjesta. Glavni ulaz je na jugozapadu, a krasi ga portal koji je, u suradnji s g. Vrečkom, izradila firma Vetma d.o.o. Krovna konstrukcija je od lameliranih drvenih nosača. Uz crkvu je izgrađen i pastoralni centar.

Za teološko-umjetničko uređenje unutrašnjosti crkve zadužen je jedan od najboljih suvremenih sakralnih umjetnika, slikar i kipar o. Marko Rupnik koji je, sa svojim timom, na dio iza oltara postavio mozaik koji predstavlja nebeski Jeruzalem, a u čijem je središtu Krist.

Također, na mozaiku su: Blažena Djevica Marija, sv. Ivan Krstitelj, sv. Josip, sv. Petar i sv. Pavao, evanđelisti Matej, Marko, Luka i Ivan, sv. Dujam, sv. Staš (Anastazije), sv. Lucija, sv. Cecilija, sv. Grgur Nazijanski, sv. Ivan Zlatousti, sv. Jeronim, sv. Franjo Asiški, sv. Klara Asiška, sv. Terezija Benedikta od Križa, sv. Ivan Pavao II., sv. Terezija iz Kolkate, sv. Nikola Tavelić, sv. Marko Križevčanin, sv. Leopold Mandić, bl. Ozana Kotorska, bl. Marija Propetoga i bl. Ivan Merz.

Lik bl. Alojzija Stepinca bit će u reljefu, zajedno s blaženikovim moćima. Ostali zidovi crkve oslikani su najvažnijim događajima u povijesti spasenja. Na glavnom oltaru, s prednje strane, bit će križ u kojeg su ugrađene moći sv. Dujma.

Za HKR o. Rupnik je rekao kako je njegova namjera bila napraviti poveznicu s prvim tisućljećem kršćanstva – o kojemu Solin svjedoči – „dok je kršćanstvo još vidjelo samo sebe kao tajnu euharistije“.

Župa Gospe od Otoka okuplja oko 14 tisuća vjernika, a postojeća crkva ima samo 150 četvornih metara. Na vjeronauk redovito dolazi više od tisuću osnovnoškolske djece i 500-tinjak srednjoškolaca, studenata i mladih, no nemaju uvjete za sve što im je za župne kateheze potrebno pa su se često, zahvaljujući gradu Solinu, koristili drugi prostori. Izgradnja nove crkve i pastoralnog centra zadovoljit će prostorne potrebe za pastoralni rad ove velike i žive župne zajednice. Osim toga, nova crkva ovoga Prasvetišta, postat će mjesto hodočašća mnogim vjernicima, a osobito obiteljima.

Prijenos posvete nove solinske crkve Svete obitelji moći će se pratiti na YouTube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije, na Laudato TV-u i na Hrvatskom katoličkom radiju.

završni radovi u crkvi Svete obitelji u Solinu / Foto: Željko Nestić

crkva Svete obitelji u Solinu – prezbiterij / Foto: Jakov Teklić

crkva Svete obitelji u Solinu – oltarni mozaik – Krist / Foto: Jakov Teklić

crkva Svete obitelji u Solinu – pogled iza prezbiterija / Foto: Jakov Teklić