Budi dio naše mreže
Izbornik

Posveta oltara i polaganje relikvija bl. Miroslava Bulešića

Motovunski Novaki (IKA )

U Motovunskim Novakima, župi Pazinskoga dekanata, u nedjelju 14. listopada umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan predvodio je misno slavlje, blagoslovio obnovljenu crkvu te posvetio novi oltar i položio u njega relikvije bl. Miroslava Bulešića.

Biskup je u homiliji istaknuo važnost župne crkve kao mjesta okupljanja žive Crkve, oko stola euharistije i stola Riječi Božje. Istaknuo je značenje susretanja vjernika u crkvi te življenja zajedništva župne obitelji. Citirao je svetog papu Ivana Pavla II. podsjetivši kako je župa dom i škola zajedništva.

Govoreći o najmlađem istarskom blaženiku, koji je u toj crkvi Sv. Marine u Novakima predvodio misu kao mladomisnik na Bijelu nedjelju 1943. godine, biskup je istaknuo s kojom vjerom je mladi svećenik Miroslav Bulešić živio kao svećenik, trudio se, žrtvovao, služio narodu, da bi na koncu bio i do kraja spreman položiti život iz vjernosti Bogu i narodu. Njegove će nas relikvije ovdje sjećati na njegovu vjernost i duhovnu veličinu. Njegov prijatelj vlč. Vlatko Lakošeljac, sin ove župe, koji je umro dvije godine nakon njega, pod nerazjašnjenim okolnostima u pulskoj bolnici, u svome je dnevniku zapisao obraćanje Miru kao mučeniku, vjerujući da je on već na nebu, u velikoj svojoj potrebi i problemima preporučivao se njegovu zagovoru, rekao je biskup Milovan. Potaknuo je „neka ova crkva obnovljena u prvotnoj ljepoti bude i dalje mjesto okupljanja, mjesto stvaranja zajedništva, mjesto gdje se uči živjeti dnevno ljubav i caritas u našim obiteljima i cijeloj župnoj zajednici i šire, misleći na potrebe mnogih gdje utvrđujemo trajno naše zajedništvo s Kristom, našim Učiteljem, onim koji nam je hrana duše za vječni život“.

Relikvije su, nakon posvete novoga kamenog oltara položene u mjesto pripravljeno s njegove stražnje strane, a prethodno je pročitano posvjedočenje Postulature o autentičnosti relikvija prve kategorije koje je potpisao vicepostulator preč. mr. Ilija Jakovljević te koji je uz ostale svećenike nazočio svečanosti.

Na kraju mise župnik domaćin Rudi Koraca, koji je tijekom mise ravnao zborom, obratio se okupljenima, izrazivši zahvalu svima koji su pridonijeli realizaciji projekta obnove crkve i nabavke novoga oltara, istaknuvši kako su mnogi, osim novčano pridonijeli i svojim radom i profesionalnim angažmanom.

Misno slavlje pjevanjem je pratio župni zbor, koji u župi od 800-tinjak stanovnika ima čak pedesetak članova. Zbor s posebnom ljubavlju vodi župnik Koraca, on je i ovom prigodom dirigirao, a solističke dijelove otpjevala je sopranistica Karmen Kraljević.