Budi dio naše mreže
Izbornik

Posveta oltara i vanjska proslava spomendana Gospe Ružarice u Malom Prologu

Mali Prolog (IKA)

Župa Otrić – Struge spomendan Gospe Ružarice proslavila je tradicionalno na prvu nedjelju u marijanskom mjesecu, 2. listopada, u crkvi sv. Ćirila i Metoda u Malom Prologu. Tom prigodom biskupski vikar za kler don Zvonimir Mijić je po ovlasti splitsko-makarskog nadbiskupa Dražena Kutleše posvetio oltar i blagoslovio križ u blizini crkve.

Predslavitelj je u uvodu u slavlje naglasio da je posveta oltara poseban dan za župnu zajednicu, jer se preko oltara otvara Nebo. Na jedan način, na oltaru prinosimo duhovne žrtve Gospodinu, nešto iz svoje duše što nije materijalno, ne trebamo ništa ubijati, ne prinosimo žrtve nekim besmislenim bogovima, nego Bogu koji je žrtvovao sebe za nas – rekao je don Zvonimir Mijić.

Govoreći o grijehu i njegovim posljedicama, naglasio je da se čovjek sam ne može osloboditi zla, jer zlo stvara dug, nameće čovjeku teret krivnje, koju mora otplatiti, potiče da odbacite svako dobro u svom životu, jer zlo nije milosrdno.

Upravo u tome, temeljna je razlika između dobra i zla, između Boga i vraga. Vrag nikomu ne oprašta i tko ga traži, tko traži njegovu pomoć, tko god se utječe zlu da bi dobio nešto, imat će dug poslije, koji će teško vraćati. Bog naprotiv milostivo prašta, želeći nas osloboditi tog duga, želeći umjesto nas otplatiti naše dugove, osloboditi nas tereta zla, tereta dugovanja prema grijehu. Čovjek u dobroj vjeri nastoji se osloboditi duga ali ne može, koliko samo žrtvi čini, pokora, postova, čudnih ili normalnih molitvi, neprimjerenih gluposti i raznih pokušaj – poručio je propovjednik.

„Tek kad svu svoju vjeru usmjerimo Bogu, koji je spreman otplatiti naš dug, kada povjerujemo da je moguće osloboditi se zla i potražiti pomoć od nekoga koji je od svakog zla jači, kad svoje životne situacije do kraja prepustimo Bogu, ne razmišljajući o posljedicama, nego idemo kroz život misleći samo o dobru, tad čovjek pristupa oltaru Božjem, na kojem je Bog svoga Sina žrtvovao i žrtvom otplatio dug, tada, svoju žrtvu usmjerujemo žrtvi Isusa Krista, koju slavimo ovdje na nekrvan način, koji na svakom oltaru svijetli.“

Na križu kojeg smo blagoslovili, izložena je sva Božja dobrota, koja može pokriti dugove svega svijeta. Kada pristupate oltaru, pristupate Kristu, koji se za nas žrtvovao da bismo se oslobodili zla, dugova kojima nas zlo tereti, postajete tako dionicima prolivene krvi koja se u misi širi oko vas i želi vas učiniti dionicima te žrtve, postajete zapravo dionici milosrdnog Boga, koji vaše životne situacije u kojima vas pogađa vaš ili nečiji grijeh, spreman preobraziti u neko dobro, upravo se to događa na oltaru mise, vrši se preobrazba, pretvorba, jedan preobražaj koji ne vidimo očima. Potrebna vam je vjera, da dobri Bog svojom dobrotom može pobijediti svako zlo na ovom svijetu, vjerujmo da Bog sve izvodi na dobro, samo to se od nas traži. U životu se situacije mijenjaju bez da vidimo načine na koje se mijenjaju, ne vidimo promjene u ljudima koji donose drugačije odluke, to je nevidljivo očima kao i pretvorba kruha i vina u Tijelo i Krv – kazao je don Zvonimir.

Ma kakvo vas zlo pogađalo u životu, Bog želi da mu danas, i svaki dan kad pristupite oltaru donesete zahvalu za ono dobro što imate, želi – da i vi postanete oltar u svojoj svakodnevici, na kojem će se radije žrtvovati vaša dobrota, samo da se ne počini zlo, kako je to Isus napravio. Bog želi da mu donesete i ono što vas tišti, ono što sami ne možete promijeniti, kako bi on to učinio po žrtvi svoga Sina, dobrotom svoga Sina i svojom dobrotom. Ne zaboravite da ne živimo samo za danas, živimo za vječnost, i da je nekada, za osloboditi se zla, bolje umrijeti nego ga počiniti. To vidite na križu, to vidite na oltaru, bolje sebe žrtvovati radi dobra drugoga, nego – kako to Zlo želi – žrtvovati drugoga radi vlastita zla. Žrtva nas poučava u vjeri kako je bolje živjeti vječno nego nikako, oltar nas tako uči kako naše ljudsko dostojanstvo nema cijene, zbog koje bismo trebali prodati svoju ljudskost – rekao je okupljenim vjernicima.

„Radije sebe žrtvujte, nego pristanite na zlo, radije podnosite i trpite zlo na sebi, nego pristajte na njega; ne treba činiti ništa posebno da bismo postali dionicima zla, nekad je dovoljno okrenuti glavu od nečije nevolje“, dodao je.

Za pristupiti oltaru potrebno je pripraviti se srcem, iskrenošću, potrebno je priznati svoje grijehe iskreno, i to je na neki način prinošenje onoga što želite promijeniti, što želite da Bog napravi u vašem životu, da napravi preobrazbu vaših grijeha. Oltar Boga, pripravlja Majka Božja, danas slavimo Gospu Ružaricu u ovom mjestu, stoga sjetimo se kako Marija može posredovati za svoju djecu. Majka Marija, svome Sinu Isusu, kojem često neiskreno pristupamo zbog srama, nelagode i ponosa, može reći puno umjesto nas, opravdati nas, plačući za nas, a koji sin može ostati ravnodušan na suze svoje majke. Tako i Isus Krist, Sin Marijin, neće ostati ravnodušan na suze koje Marija prolijeva za nas, kada joj se utječemo. Stoga, utječimo se majci našoj Mariji, koja će se zauzeti za nas, da se ne znam u kakvom zlu nađemo, da ne znam kakvu glupost napravimo – zaključio je homiliju vlč. Mijić.

Pjevanje je predvodio dječji zbor. Za klavijaturama je bila Doris Dodig.

Suslavitelj, župnik don Stanko Kačunić, na kraju je zahvalio svima koji su pridonijeli slavlju u crkvi koja je doživjela temeljitu obnovu, za čiji zaokret su zaslužni vjernici Malog Prologa i svih sela župe predvođeni prijašnjim župnikom, sada ocem Domagojem Jelačom, koji uz najbolju želju i volju, nije mogao sudjelovati u slavlju zbog pastoralnih obveza.