Budi dio naše mreže
Izbornik

Posveta oltara u župnoj crkvi u Nevincu

Nevinac (IKA)

U župi Nevinac, 20. rujna na XXV. nedjelju kroz godinu posvećen je novi oltar u župnoj crkvi sv. Katarine Aleksandrijske. Misno slavlje s obredom posvete oltara predvodio je biskup mons. Vjekoslav Huzjak. U novi oltar ugrađene su svetačke moći bl. Miroslava Bulešića.

U koncelebraciji su bila dvojica svećenika rodom iz župe Nevinac, kanonik i arhiđakon zagrebački mons. dr. Stjepan Kožul i župnik župe sv. Jurja u Desiniću vlč. Franjo Mezak, a uz njih bili su i župnik župe Sveta tri kralja u Svibovcu vlč. Juraj Kopjar, kanonik varaždinski dr. Mario Kopjar, dekan zelinskog dekanata preč. Vlado Bogdan, dekan vrbovečkog dekanata preč. Zoran Grgić, dekan bjelovarskog dekanata preč. Krešimir Žinić, ekonom preč. Josip Stipančević te domaći župnik vlč. Josip Starčević. U novi oltar ugrađene su svetačke moći bl. Miroslava Bulešića.

Večer uoči slavlja posvete oltara, u subotu 19. rujna mons. dr. Stjepan Kožul predvodio je misno slavlje nakon kojeg je uslijedilo predstavljanje drugog i dopunjenog izdanja knjige Povijest župe Nevinac čije je prvo izdanje od 1989., tada pripremljeno u prigodi 100. obljetnice izgradnje župne crkve. Želja je autora knjige mons. dr. Kožula da svaka kuća nevinačke župe ima jedan njen primjerak koji može dobiti od župnika kako bi na taj način župljani mogli upoznati i cijeniti svoju prošlost što je istaknuo i u predgovoru drugom i dopunjenom izdanju: „Stoga želimo, na spomen pokojnih svećenika ove župe i stanovnika svih njezinih sela, predati ovu knjigu živim župljanima i onima, koji danas žive izvan svoje rodne župe, da ih prisjeća na dugu i časnu prošlost iz koje su ponikli, da u njoj osjete dio svoje duše i svoga postojanja. Neka čuvaju svoju vjeru i pripadnost Crkvi kao najvažniji duhovni temelj smisla života. Neka rastu iz vjerske i kulturne baštine svojih otčeva i majki, koji počivaju na grobljima naše župe.“

Svim ovim događanjima obilježena je 130. obljetnica izgradnje župne crkve kao i dovršetak njene temeljite obnove te prilika da se zahvali svima onima koji su u tome dali svoj doprinos.