Budi dio naše mreže
Izbornik

Potpora dalitima u Indiji

New Delhi (IKA)

U Indiji je u subotu 10. kolovoza obilježen tzv. „Crni dan“, dan prosvjeda protiv diskriminacije dalita, nekada poznatih pod nazivom „nedodirljivi“.

Riječ je o osobama koje ne pripadaju nijednoj kasti te obavljaju poslove koji se smatraju ponižavajućima i nečistima. Datum 10. kolovoza odabran je zato što je na taj dan 1950. godine prvi indijski predsjednik Rajendra Prasad potpisao Ustavnu odredbu kojom su svi nehindusi isključeni iz privilegija odobrenih bivšim „nedodirljivima”. Kršćani i muslimani daliti danas su najviše marginalizirani, a prosvjedom, koji podržava Katolička Crkva u Indiji, želi se Ustavom zajamčena prava proširiti i na taj sloj indijskoga društva. Posebni zakoni koji štite dalite budiste i sikhe ne odnose se na kršćane i muslimane, prenosi Vatican News.

New Delhi (Pixell/Reuters/Anushree Fadnavis)

Pomoćni biskup Ranchija Theodore Mascarenhas u razgovoru za Radio Vatikan rekao je da je potrebno uložiti mnogo truda kako bi se prevladao taj sustav koji dalite ostavlja na marginama društva te i među njima uzrokuje podjele, onemogućujući im da se čuje njihov glas. Prema današnjem indijskom ustavu ta je diskriminacija zločin protiv zakona, ali se u društvu nastavlja. Daliti su još uvijek isključeni, a za Katoličku Crkvu postoji još jedan izazov, naime mnogi daliti koji su postali kršćani nemaju ista prava kao daliti koji su ostali hindusi. Naprimjer, ne postoji mogućnost pristupa radnim mjestima ili čak obrazovnim ustanovama. To je naša bitka, da se prava priznata drugim dalitima priznaju i dalitima obraćenima na islam ili kršćanstvo, rekao je mons. Mascarenhas. Napomenuo je također da Katolička Crkva u Indiji dalitima daje mogućnost obrazovanja te je Crkva u toj zemlji progonjena zato što pomaže marginaliziranom stanovništvu i nudi mu obrazovanje, mogućnost boljega zdravlja i bolju prehranu. Biskup je izrazio nadu da će na taj način daliti proći bolje od mnogih koji se danas nalaze u teškoćama.

Ključne riječi:
crni dan daliti Indija