Budi dio naše mreže
Izbornik

Potpuni oprost u godini sv. Ignacija

Zagreb (IKA)

Povodom jubilarne Ignacijeve godine, Apostolska pokorničarna Svete Stolice objavila je dekret kojim se dodjeljuje potpuni oprost vjernicima koji pohode jubilarne isusovačke crkve od 20. svibnja 2021. do 31. srpnja 2022. godine. Ignacijevom godinom obilježavaju se 500. obljetnica obraćenja sv. Ignacija Lojolskog, osnivača Družbe Isusove, i 400. obljetnica njegove kanonizacije.

Vjernici mogu dobiti potpuni oprost u crkvama Družbe Isusove za sebe ili za pokojnika, pod uobičajenim uvjetima, tj. da se u prikladno vrijeme ispovijede, pričeste i pomole na nakanu Svetog Oca, te da pobožno i molitveno pohode neku od jubilarnih crkvi.

Posebnu mogućnost oprosta Dekret daje starima i bolesnima: „Svi stari i bolesni koji zbog teških razloga ne mogu izići iz vlastitog doma, mogu jednako dobiti potpuni oprost, nakon što se duhom odreknu svakoga grijeha i donesu nakanu da će čim bude moguće ispuniti tri uobičajena uvjeta, ako se pred nekom slikom svetog Ignacija duhom pridruže jubilarnim slavljima te milosrdnom Bogu prikažu svoje molitve, boli i teškoće života.“

U Hrvatskoj pokrajini Družbe Isusove oprosna mjesta, tj. jubilarne crkve, bit će: crkva sv. Ignacija u Dubrovniku (Poljana R. Boškovića 6); bazilika Presvetog Srca Isusova u Zagrebu, uključujući dvoranu-kapelu (Palmotićeva 31); crkva Bezgrješnog Srca Marijina u Zagrebu (Jordanovac 110); crkva Navještenja BDM u Opatiji (Rakovčeva 24); crkva sv. Petra u Beogradu (Makedonska 23); crkva Presvetog Srca Isusova u Osijeku (Stepinčeva 27); i crkva Presvetog Srca Isusova u Splitu (Manuška poljana 1). Zatraženo je dopuštenje Vrhbosanske nadbiskupije da jubilarna crkva bude i župna crkva sv. Ignacija u Sarajevu na Grbavici (Hercegovačka 1).