Budi dio naše mreže
Izbornik

Dekret Apostolske pokorničarne o potpunom oprostu povodom Ignacijeve godine

Zagreb (IKA)

Donosimo cjeloviti prijevod Dekreta Apostolske pokorničarne kojim se povodom Ignacijeve godine dodjeljuje potpuni oprost vjernicima koji pohode jubilarne isusovačke crkve od 20. svibnja 2021. do 31. srpnja 2022. godine.

Prot. N. 609/21/I

DEKRET

Apostolska pokorničarna, na veću pobožnost vjernika i spasenje duša, snagom ovlasti koje joj je dodijelio sveti u Kristu otac Franjo, Božjom providnošću papa, na zamolbu mnogopoštovanog oca Artura Sose, generalnog poglavara Družbe Isusove prigodom jubileja svetog utemeljitelja Ignacija Lojolskoga, iz blaga nebeske Crkve drage volje podjeljuje potpuni oprost, pod uobičajenim uvjetima (sakramentalna ispovijed, sveta pričest i molitva na nakanu Svetog Oca), ocima iz Družbe Isusove i Kristovim vjernicima s iskrenim duhom pokore i potaknutima ljubavlju, koji vrijedi od dana 20. svibnja 2021. do 31. srpnja 2022. godine, a koji se također može namijeniti za pomoć dušama u čistilištu, ako posjete bilu koju jubilejsku crkvu Družbe Isusove u svijetu u obliku hodočašća i ondje se pobožno zadrže u jubilejskim slavljima ili se barem neko vrijeme posvete pobožnim mislima, zaključujući molitvom Gospodnjom, vjerovanjem, zazivima Blaženoj Djevici Mariji i svetom Ignaciju.

Svi stari i bolesni koji zbog teških razloga ne mogu izići iz vlastitog doma, mogu jednako dobiti potpuni oprost, nakon što se duhom odreknu svakoga grijeha i donesu nakanu da će čim bude moguće ispuniti tri uobičajena uvjeta, ako se pred nekom slikom svetog Ignacija duhom pridruže jubilarnim slavljima te milosrdnom Bogu prikažu svoje molitve, boli i teškoće života.

Stoga, da bi se u pastoralnoj ljubavi olakšao pristup božanskom oprostu koji se daje po ključevima Crkve, ova Pokorničarna usrdno potiče oce iz Družbe Isusove da se spremnog i velikodušnog duha stave na raspolaganje za slavljenje sakramenta pomirenja.

Ovaj Dekret vrijedi za Godinu svetog Ignacija, bez obzira na bilo koju suprotnu odredbu.

Dano u Rimu, iz sjedišta Apostolske pokorničarne, dana 14. svibnja 2021. godine od Gospodnjeg Utjelovljenja.

kardinal Mauro Piacenza, viši pokorničar

mons. Christopher Nykiel, regens