Budi dio naše mreže
Izbornik

Povezivanje zagrebačkog Caritasa s neprofitnim organizacijama iz Europske unije

Kielce (IKA)

U blizini poljskog grada Kielce, od 26. do 29. listopada u organizaciji Regionalnog volonterskog centra u Kielceu, održan je međunarodni skup »Back to thinking about the future« na kojem je sudjelovala i predstavnica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Skup je bio usmjeren na povezivanje i uspostavljanje partnerstava s neprofitnim organizacijama iz nekoliko zemalja EU za razvoj kvalitetnih projekata za mlade u okviru programa Erasmus +.

Članovi organizacija koji su sudjelovali na događaju došli su iz nekoliko zemalja: Sjeverne Makedonije, Cipra, Grčke, Češke, Španjolske, Portugala, Italije, Rumunjske, Litve, Hrvatske, uz sudjelovanje domaćina iz Poljske. Hrvatski predstavnici ovoga skupa bili su predsjednik udruge Akcelerator za održivo društvo Nenad Borković i socijalna radnica Ana Juratovac, zaposlenica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije kao suradničke organizacije. Program skupa uključivao je predavanje, rasprave i radionice u malim grupama koje su se temeljile na razmjeni iskustava, novim idejama i planiranju budućih projekta za mlade.

U okviru programa organiziran je i posjet Regionalnom volonterskom centru u Kielcu te posjet Sajmu nevladinih organizacija koje djeluju u Poljskoj. Jedan od izlagača na Sajmu bio je i Caritas Biskupije Kielce, koji je predstavnicu zagrebačkog Caritasa pozvao da ga posjeti i upozna njegov rad i djelovanje. Juratovac se pridružio i Borković te su zajedno obišli ustanove i prostore u kojima Caritas pruža pomoć potrebitima: Ured za upravljanje, Prozor života za ostavljenu novorođenčad, Hospicij sv. Majke Tereze iz Kalkute za pružanje pomoći bolesnima i Dnevni boravak za djecu koja tijekom popodneva na tome mjestu provode vrijeme u druženju, društvenim igrama i sportskim aktivnostima. Vidjeli su i Dnevni boravak za starije i nemoćne osobe, radno-okupacijske radionice, dječji vrtić i prostore u kojima Caritasove zaposlene osobe s invaliditetom izrađuju rukotvorine. Caritas Biskupije Kielce djeluje od 1989. godine i svojim radom pruža pomoć potrebnima – od najmlađih do najstarijih – posebice najranjivijim skupinama, izvijestio je Caritas Zagrebačke nadbiskupije.