Budi dio naše mreže
Izbornik

Povjerenstvo za migrante Indijske biskupske konferencije o pastoralnoj skrbi uz sinodski pristup

Bangalore (IKA)

Povjerenstvo za migrante Indijske biskupske konferencije sastalo se u Bangaloreu te su raspravljali o tome kako doprijeti do migranata i izbjeglica na sinodski način, prenosi Vatican News.

Nacionalno povjerenstvo za migrante Indijske biskupske konferencije (CCBI) poziva mjesne biskupije da preuzmu izazovno poslanje rada s migrantima uz sinodski pristup, kako bi potaknuli stav milosrdnog Samarijanca kako u institucijama, tako i u društvu. O tom se pitanju raspravljalo tijekom trodnevne konferencije od 12. do 14. ožujka u Bangaloreu pod nazivom „Pastoralna skrb za migrante u multikulturalnom kontekstu Indije: sinodski način”.

Prihvat, zaštita, promicanje i integracija migranata

Konferencija je bila usredotočena na potrebu Crkve u Indiji da učvrsti poziv pape Franje da prihvati, zaštiti, promiče te integrira migrante i izbjeglice kako bi mogli živjeti u dostojanstvu i slobodi, te kako bi se osjećali sastavnim dijelom zajednice domaćina.

Prema Povjerenstvu, prioritet treba dati spašavanju života i zaštiti ljudskog dostojanstva migranata, rješavanju rastućih problema iskorištavanja, trgovine ljudima i ropskog rada, uz provedbu posebnih programa osnaživanja usmjerenih na to da postanu samopouzdani, navodi se u priopćenju za javnost.

Umrežavanje i uključivanje migranata

U tu će svrhu 14 područnih tajnika Povjerenstva i njihovi biskupi stvarati planove u suradnji s migrantima, te će se ubuduće redovito sastajati kako bi o njima raspravljali. Također je odlučeno da svaka biskupija treba uspostaviti jedinicu za migrante koja će im pružati nužne usluge.

Na početku konferencije, predsjednik Nacionalnog povjerenstva za migrante, nadbiskup Victor Henry Thakur iz Raipura izrazio je zabrinutost zbog sve lošijeg položaja migranata u Indiji, naglašavajući potrebu za međureligijskim dijalogom kako bi se problemi rješavali na kolektivan način.

Nadbiskup Peter Machado iz Bangalorea istaknuo je uključivanje svih redovnika u biskupijama u službu migranata jer oni bolje poznaju situaciju na terenu.

Želja pape Franje za sinodalnijom Crkvom koja dopire do najugroženijih

Na konferenciji govornik je bio i podtajnik vatikanskog Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj, vlč. Fabio Baggio koji je podsjetio na želju pape Franje da Crkva bude više sinodalna i koja bi dopirala do najranjivijih na periferijama. Vlč. Baggio naglasio je potrebu da se obrati pažnja na izazove radnika migranata u Indiji koji snose najveći teret krize nakon globalne pandemije koronavirusne bolesti i trenutnog usporavanja gospodarstva u zemlji.

Predsjednica Međunarodne katoličke komisije za migracije (ICMC) Christine Nathan istaknula je rastuću diskriminaciju migranata čak i u crkvenim zajednicama gdje ih se često doživljava kao strance i ne prihvaća potpuno zbog njihove boje kože i vjerske pripadnosti.

Sudionici su se složili oko važnosti udruživanja resursa, umrežavanja i uključivanja samih migranata kako bi djelovanje Crkve prema migrantima u Indiji bilo učinkovitije, piše Vatican News.