Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdrav nadbiskupa Kutleše na 67. zasjedanju Sabora HBK

Zagreb (IKA)

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša uputio je na početku redovnog 67. plenarnog zasjedanja Sabora HBK, u utorak 14. studenog 2023., pozdravni govor koji prenosimo u cijelosti.

Draga braćo u biskupstvu, dobro došli na 67. plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije. Uz članove Hrvatske biskupske konferencije izražavam dobrodošlicu i pozdravljam druge sudionike zasjedanja. To su: mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj te kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup u miru. Od našeg prošlog zasjedanja imali smo imenovanje novog splitsko-makarskog nadbiskupa te i ovdje koristim priliku čestitati mons. Zdenku Križiću, koji je 28. listopada, nakon sedmogodišnje službe gospićko-senjskog biskupa preuzeo službu splitsko-makarskog nadbiskupa.

S nama su danas i gosti iz Bosne i Hercegovine i Srbije: mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup i predsjednik BK BiH, mons. Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor i mons. Ferenc Fazekas, subotički biskup. Mons. Fazekasu i ovom prigodom čestitam na povjerenju koje mu je iskazao papa Franjo imenovavši ga subotičkim biskupom kao i na biskupskom ređenju koje smo proslavili u Subotici, 11. studenoga na spomendan sv. Martina biskupa.

Pozdravljam i generalnoga tajnika Hrvatske biskupske konferencije vlč. Krunoslava Novaka te gosp. Zvonimira Ancića, predstojnika Tiskovnog ureda HBK-a. Kao što je to uobičajeno na početku zasjedanja, s nama su predstavnici medija a preko njih i svi koji prate ovo Plenarno zasjedanje. Sve srdačno pozdravljam! Izvješće će biti priopćeno na samom kraju zasjedanja, u četvrtak, 16. studenoga, na tiskovnoj konferenciji u 12 sati.

Budući da je tijekom listopada, kad je bilo predviđeno redovito, jesensko zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, u Rimu održavana XVI. opća redovita skupština Biskupske sinode, naše ovogodišnje jesensko zasjedanje održava se u mjesecu studenom. Zahvaljujem biskupima što su prepoznali važnost našeg zasjedanja nakon Biskupske sinode, prilagodili se ovoj promjeni i uskladili s njome svoje obaveze. Tako imamo priliku u istom duhu sinodalnosti promišljati o izvješćima sa Sinode. Promišljajući o Sinodskoj skupštini, koja će imati svoj nastavak u listopadu iduće godine, istaknuo bih neke misli pape Franje u homiliji na misnom slavlju povodom završetka prve sesije Sinode u Bazilici svetoga Petra u nedjelju, 29. listopada. Između ostalog Papa je rekao: „Na kraju ovog puta koji smo prošli, važno je pogledati ‘načelo i temelj’ od kojeg sve počinje uvijek iznova: ljubiti Boga cijelim svojim žićem i ljubiti bližnjega kao sebe samoga. Ne naše strategije, ne ljudske računice, ne moda svijeta, nego ljubav prema Bogu i drugima – to je srž svega. Ali kako pretočiti u djelo taj polet ljubavi? Predlažem vam dva glagola, dva pokreta srca o kojima želim razmišljati: klanjati se i služiti. Boga se ljubi klanjanjem i služenjem. (…) Sinodska skupština završava. U ovom ‘razgovoru Duha’ imali smo priliku doživjeti nježnu Gospodinovu prisutnost i otkriti ljepotu bratstva. Slušali smo jedni druge i nadasve, u bogatoj raznolikosti naših priča i naših osjećaja, osluškivali smo Duha. Danas ne vidimo puni plod ovog procesa, ali dalekovidnošću možemo gledati prema horizontu koji se raskriljuje pred nama: Gospodin će nas voditi i pomoći nam da budemo više sinodalna i misionarska Crkva, koja se klanja Bogu i služi ženama i muškarcima našeg vremena, izlazeći svima donijeti utješnu radost Evanđelja.“

I mi ćemo na ovom zasjedanju promišljati o aktualnostima života Crkve u Hrvatskoj u duhu Papinih poticaja. Teme koje su na dnevnom redu zasjedanja, uz spomenuto izvješće s Biskupske sinode, tiču se pripreme proslave Jubilarne, 2025. godine te 1100. obljetnice Hrvatskoga kraljevstva, potom zaštite maloljetnika i odraslih ranjivih osoba, izbora novog potpredsjednika HBK-a i novog člana Stalnog vijeća. Tu su i teme o umirovljenim biskupima, o digitalizaciji župne administracije te planiranje i raspored događanja za 2024. godinu. Kroz izvješća predsjednika pojedinih vijeća, odbora i ustanova upoznat ćemo se s aktualnostima s područja djelovanja naše biskupske konferencije.

Za vrijeme zasjedanja  imat ćemo prilike sudjelovati i na predstavljanju knjige „Demografija – iseljavanje – migracije. Šesti hrvatski socijalni tjedan“ te obilježavanju 30. obljetnice Hrvatskoga Caritasa.

Još jednom, izražavajući vam dobrodošlicu, zahvaljujem na pozornosti i želim svima plodonosan rad na ovom zasjedanju.

Zagreb, 14. studenoga 2023.

✠ Dražen Kutleša
predsjednik