Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdrav nadbiskupa Vukšića na predbožićnom koncertu Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH

Sarajevo (IKA)

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu u utorak 12. prosinca upriličen je predožićni koncert Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH. Tom je prigodom vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić održao prigodni govor koji prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine ministre obrane i gospodine zamjeniče!
Poštovani gospodine načelniče Zajedničkoga stožera i drugi generali!
Poštovani predstavnici civilnih vlasti svih razina i diplomatskoga zbora!
Poštovani izvođači, članovi vojnog orkestra i ostali!
Poštovana gospodo i gospođe, dragi prijatelji!

Vrlo mi je drago što vas mogu pozdraviti neposredno prije početka koncerta koji, u skladu s lijepom tradicijom, u ovoj svečanoj dvorani Doma Oružanih snaga u predbožićno vrijeme svake godine zajedno priređuju Ministarstvo obrane i Vojni ordinarijat.

Ovaj koncert je uvijek bio draga i vrlo posjećena svečanost. Zračio je prijateljstvom i otvorenošću. Večeras je opet tako. Stoga nas vrlo raduje vaša prisutnost i hvala vam za dolazak.

Osim pozdrava, svake godine do sada u ovoj prigodi izrekao bih također jednu božićnu želju, prikladnu trenutku i društvenim okolnostima, pa ćemo tako učiniti i ovaj put.

Molim Gospodina Boga da sve ljude i narode u svijetu obdari krepošću strpljenja, uzajamnim uvažavanjem i međusobnim povjerenjem te blagoslovi odgovornošću za opće dobro, poštivanjem ljudskoga života i zaštitom dostojanstva svakoga čovjeka i obitelji. I neka te vrednote okupljaju i vode također nas u Bosni i Hercegovini.

U toj želji, kao i svake godine, molimo: Gospodine Bože, hvala Ti što si nam opet darovao brojne prijatelje! I dok poštujemo i uvažavamo različitost njihovih služba, imena, pripadnosti, uvjerenja, činova i odgovornosti, znamo da smo svi, kao Tvoja stvorenja, pred Tobom jednaki, a da smo međusobno braća i sestre, te pozvani na dobrotu i svetost. Hvala Ti za sve dobre ljude! Za samozatajne organizatore ove priredbe! Naročito za ove vješte umjetnike. Nagradi ih za njihovo neumorno vježbanje i donošenje osmijeha na naša lica! A sve nas pretvori u trajno oruđe i graditelje dobrote, dobrih odnosa, povjerenja, mira i nade!

I na kraju, zazivajući Božji blagoslov na sve vas, vaše obitelji i na ovaj glazbeni ugođaj, katolicima i pravoslavcima unaprijed želim sretan i blagoslovljen Božić, a svima sretan i miran svaki dan kroz cijelu 2024. godinu!

Bog vas blagoslovio! Zdravi i veseli bili!

Sarajevo, 12. prosinca 2023.

Tomo Vukšić, nadbiskup,
apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata