Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdrav splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića na biskupskom ređenju mons. Ante Jozića u Solinu

Solin (IKA)

Na početku slavlja biskupskoga ređenja u novoj župnoj crkvi Svete obitelji Gospina prasvetišta u Solinu okupljene je pozdravio suzareditelj splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Pozdrav prenosimo u cijelosti. 

Poštovana braćo u episkopatu, dragi svećenici, redovnici, redovnice, braćo i sestre Kristovi vjernici!

Naša Crkva, u svom novoizgrađenom i posvećenom Božjem domu – Svete Obitelji, slavi jedan radostan događaj. Događaj odgađan, ali uza sve poteškoće i zapreke, u Božjem planu zacrtan: biskupsko ređenje nadbiskupa i apostolskog nuncija u Bjelorusiji mons. Ante Jozića, svećenika splitsko-makarske nadbiskupije.

Zahvalno i radosno se pitamo: od kuda nama milost da uzoriti gospodin kardinal Pietro Parolin, Državni tajnik Njegove Svetosti, u kratko vrijeme dolazi po drugi puta u naš Split?! Uzoriti, svi smo bili ugodno iznenađeni kada ste, uz tolike svoje obveze, došli posjetiti u splitskoj bolnici mons. Antu koji je bio životno ugrožen u prometnoj nezgodi. Doista naša Crkva je obitelj s ljudskim i kršćanskim licem. To svjedočite opet danas u svečanom i radosnom događaju kada, uz brojne obveze i dodatnu zapreku pandemije koronavirusa, predsjedate ovim euharistijskim slavljem u ulozi glavnog zareditelja našega don Ante. Hvala Vam na ovoj gesti ljudske blizine i hrabre evanđeoske ljubavi koju očitujete ne samo prema svojim suradnicima, u ovom slučaju mons. Anti, nego i prema Crkvi Božjoj u hrvatskom narodu. Gospodine kardinale, dok u ovom svečanom slavlju zahvaljujemo na Vašoj nazočnosti u našoj sredini, molimo Vas da, kao najbliži suradnik Svetoga Oca, prenesete naše iskrene molitve i pozdrave te sinovsku zahvalnost papi Franji.

Jedan Petrov nasljednik, papa Grgur VII., 8. listopada 1075. godine poslao je svoga legata – apostolskog nuncija – upravo u Solin, koji je u krunidbenoj bazilici svetoga Petra i Mojsija u ovom gradu okrunio hrvatskog kralja Zvonimira. Danas, u našemu marijanskom Prasvetištu na Gospinu Otoku, u novoizgrađenoj i posvećenoj crkvi Svete Obitelji, za koju ćemo zatražiti naslov basilica minor, zahvaljujemo Bogu i Blaženoj Djevici Mariji te smo ponosni što će mons. Ante, svećenik ove nadbiskupije biti novozaređeni nadbiskup u službi Svete Stolice kao papin delegat – nuncij.

Neka epikleza pod simbolom Presvetog Trojstva, po polaganju Vaših ruku, don Antu obdari darom punine svetoga reda, za njegovo predano služenje u Crkvi – Božjoj obitelji, a nama svima bude na radost, ponos i poticaj življenja Radosne vijesti spasenja u svom pozivu i poslanju.

Uzoriti gospodine, dobro nam došli!

Ključne riječi:
govor barišić Solin