Budi dio naše mreže
Izbornik

Poziv na doniranje prehrambenih proizvoda za socijalnu samoposlugu u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Voditeljica Sektora karitativnog rada Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Elza Parlov je u programu Hrvatskoga katoličkog radija pozvala građane, proizvođače hrane i trgovačke lance na donaciju proizvoda za socijalnu samoposlugu.

Parlov je istaknula da je najpotrebnija hrana u konzervama, namirnice s duljim rokom trajanja, ali i higijenske potrepštine. Donacije je moguće donijeti na nekoliko lokacija: u Caritasov ured na adresi Avenija Dubrava 220, u Kustošiju u Ulici sv. Nikole Tavelića 30 i u prostor socijalne samoposluge u Gajnicama, Crnojezerska 18. Ukoliko je građanima jednostavnije mogu uplatiti novčani prilog na Caritasov račun: Privredna banka Zagreb; broj računa: IBAN HR1423400091110343166; poziv na broj: 02300; opis plaćanja: Prilog za socijalnu samoposlugu. Za uplate iz inozemstva: SWIFT/BIC PBZG HR2X. Prilog je moguće uplatiti i online na: http://www.czn.hr/donacije-online.

Voditeljica Parlov rekla je da Caritasova socijalna samoposluga djeluje jedanaest godina i nikad nisu bili u ovakvoj situaciji da im je nedostajalo hrane i higijenskih potrepština za sve potrebite. Uslijed izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa i potresom zagrebački Caritas osim redovite podjele u socijalnoj samoposluzi skrbi i za 2500 obitelji koje svaka dva mjeseca dobivaju paket hrane, a u proteklih pola godine Caritas je dodatno svoje materijalne resurse preusmjerio na korisnike župnih Caritasa. Tako je kroz mrežu župnih Caritasa podijeljeno oko pedeset tona hrane. „Sve to skupa ispraznilo je police socijalne samoposluge Caritasa te smo uputili apel za donacijama proizvođačima hrane, trgovačkim lancima ali i svim ljudima dobre volje da iskažu solidarnost s onima koji su u potrebi“, rekla je Parlov.

Spomenula je da su župni Caritasi u svom djelovanju znali prije prikupljati namirnice po trgovačkim centrima, a svi ti uobičajeni načini prikupljanja su izostali zbog epidemiološke situacije i iz tog razloga je ponestalo namirnica.

Parlov je rekla da Caritas očekuje veći priljev korisnika s obzirom na trenutačnu ekonomsku situaciju. Ponovno su krenule ovrhe, a uskoro će i zima pa će građani imati dodatne izdatke za grijanje.