Budi dio naše mreže
Izbornik

Poziv na susret katolika Hrvata, Slovenaca i Mađara

Beltinci (IKA)

Tradicionalni susret katolika Hrvata i Slovenaca kojima će se pridružiti i Mađari održat će se u subotu 8. listopada u Beltincima u biskupiji Murska Sobota u Sloveniji. Vjernici se za hodočašće mogu prijaviti svojim župnicima ili svećenicima u susjednoj župi i dekanatu.

Geslo susreta je „Zajedno na putu vjere i mira“. „Danas itekako osjećamo koliko je važno biti dobar susjed i prijatelj – koliko je važno međusobno poštovanje i prihvaćanje“, poručuju domaćini.

Vlč. Marko Domiter, tajnik varaždinskog biskupa i član hrvatskog dijela Organizacijskog odbora, u izjavi za Hrvatski katolički radio pojasnio je da je geslo susreta izraslo iz sinodskog hoda na koji je pozvao papa Franjo protekle godine i na koji je zakoračila čitava Crkva u listopadu prošle godine.

Molitveni program susreta započet će 8. listopada u 9 sati, a animirat će ga bogoslovi iz bogoslovija u Zagrebu, Ljubljani i Gyoru.

Kako je kazao vlč. Domiter, na proteklom susretu u Krašiću su bogoslovi iz Ljubljane i Zagreba animirali duhovni program prije mise molitvom, pjesmom, predvođenjem krunice te iznošenjem svjedočanstva kako su prepoznali i odazvali se na Božji poziv, pa je želja organizatora bila da budu i dio susreta u Beltincima.

Središnje misno slavlje bit će u 10 sati. Predvodit će ga sobotski biskup Peter Štumpf, a propovijedat će varaždinski biskup Bože Radoš. Na kraju će se hodočasnicima obratiti i gyorski biskup Adras Veres. Čitači i članovi zborova također su iz triju zemalja. Hrvatsku u liturgijskom pjevanju predstavlja zbor iz Župe sv. Marka evanđeliste iz Selnice u Međimurju. Toga dana predviđen je i kulturno-umjetnički program. Hrvatsku predstavlja KUD MAK iz Trnovca.

Tijekom poslijepodnevnih sati bit će mogućnost posjeta crkvama biskupije Murska Sobota: Odranci, Murska Sobota (katedrala), Križevci pri Ljutomeru, Turnišče (marijansko svetište), Radenci i Tišina.

Hodočašću prethodi molitveni susret mladih iz triju zemalja – Slovenije, Hrvatske i Mađarske – dan ranije, 7. listopada, u 20 sati.

Mladi će sudjelovati u molitvenom bdjenju koje će početi molitvom Duhu Svetome, uslijedit će kateheza i zaključno će biti euharistijsko klanjanje. Potom će se mladi okupiti u župnom dvorištu gdje će nastaviti druženje u neformalnom ambijentu.

Prvo zajedničko hodočašće dvaju naroda bilo je u Mariji Bistrici 2003., slijedilo je Brezje, Trsat, Ptuj, Ludbreg, Stična i prije tri godine u Krašiću.

Kako je pojasnio vlč. Domiter, hrvatsko-slovenski susreti katolika nastali su po uzoru na srednjoeuropski katolički dan. Ideja se rodila sa slovenske strane da dvije susjedne zemlje organiziraju slične susrete kako bi se jedni drugima približili, bolje se upoznali i povezali.

U Beltincima će se Hrvatima i Slovencima pridružiti i Mađari jer na području biskupije Murska Sobota živi puno mađarskih vjernika.

Zanimljivo je da se u mjestu Beltinci blizu Murske Sobote nalazi crkva Sv. Ladislava kralja koja je poveznica triju naroda. Sv. Ladislav dolazi iz Ugarske, današnje Mađarske, bio je ugarsko-hrvatski kralj, utemeljio je Zagrebačku biskupiju i on će, prema riječima vlč. Domitera, biti okosnica ovoga susreta.