Budi dio naše mreže
Izbornik

Preč. Konrad Žižek proslavio 25. obljetnicu svećeništva

Vrhovac (IKA)

U župnoj crkvi Sv. Kuzme i Damjana u Vrhovcu, nedaleko od Ozlja, u nedjelju, 12. srpnja svoju srebrnu misu – 25 godina svećeništva proslavio je preč. Konrad Žižek, pastoralni pomoćnik u istoimenoj župi i prebendar Prvostolne crkve zagrebačke.

U prigodnoj homiliji koju je izrekao dekan Zbora prebendara Prvostolne crkve zagrebačke preč. dr. Denis Barić, usredotočujući se na naviještenu Božju riječ, istaknuo je da se preč. Žižek uvijek trudio sijati talente koje mu je dragi Bog podario; nije ih ljubomorno čuvao samo za sebe, već je nastojao da oni ne padnu na kamenito tlo, kraj puta ili pak u trnje, već na plodno tlo, čime je zapravo pokazao, a pokazuje i danas, koliko ljubi Crkvu kojoj služi.

Budući da je slavlje srebrne mise ujedno i slavlje čitave župne zajednice, propovjednik je, obraćajući se župljanima Vrhovca, naglasio: »Svima nam je poznato da je svećenik uzet iz naroda za narod, no osim što je svećenik pozvan služiti narodu, narod nikada svećenika ne ostavlja samog, već ga prati na putu služenja. Vi ste, vjerujem, svoje svećenike uvijek pratili na tom putu služenja, a i sâm preč. Konrad puno mi je puta znao reći koliko cijenite i poštujete svećenike koji su pastoralno djelovali u vašoj župi. U tome i jest ljepota ovog vašeg kraja, jer nijedan kraj nije lijep samo po lijepom krajoliku, po lijepim kućama, okućnicama…, već ponajprije po ljudima koji žive u tome kraju. A ljepota ljudi u ovome kraju mjeri se po vašoj pristupačnosti, srdačnosti, ljudskosti, po pomoći prema bližnjima. Hvala vam na tome primjeru!«, rekao je preč. dr. Denis Barić te je nastavio s molbom: »Molite za nas svećenike, pomozite i nadalje svećenicima u njihovoj službi, jer župa nije samo svećenik, župa nije samo časna sestra, župa nisu samo vjernici, župa smo svi mi u župi zajedno, zbog čega i danas govorimo o župnoj zajednici koja se gradi i prepoznaje upravo na temelju zajedništva u župi.«

U ime župljana župe Vrhovac, gospođa Marina Tržok uručila je preč. Žižeku prigodne darove, među kojima i srebrnjak s likom blaženoga Alojzija Stepinca, izrađen u srebrnarnici Argentum.

Na kraju euharistijskoga slavlja, preč. Žižek se zahvalio župljanima Vrhovca na sudjelovanju u pripremi slavlja srebrne mise te im iskreno zahvalio na danom svjedočanstvu vjere koje iskazuju u svakoj prigodi, a napose aktivnim sudjelovanjem u euharistijskim slavljima i u pastoralnim aktivnostima župe.

Preč. Konrad Žižek rođen je 1969. godine u župi Razkrižje od oca Mirka i majke Cecilije r. Žuman. Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen 25. lipnja 1995. godine. Kao župni vikar djelovao je u župama Donja Stubica, Jastrebarsko i Samobor, te kao upravitelj župe Krista Kralja u Domaslovcu i župnik u župama Utrina – Zapruđe – Središće. Godine 2014. godine imenovan je nadbiskupijskim ekonomom, a 2019. godine prebendarom Prvostolne crkve zagrebačke. Ujedno vrši i službu pastoralnoga pomoćnika u Župi sv. Kuzme i Damjana u Vrhovcu.