Budi dio naše mreže
Izbornik

Preč. Novak o priznanju HKR-u za 25 godina emitiranja

Zagreb (IKA)

Hrvatski katolički radio, koji je započeo s emitiranjem 17. svibnja 1997., dobitnik je priznanja Hrvatskog društva katoličkih novinara za 25 godina uspješnog emitiranja programa na nacionalnoj razini u utorak 24. svibnja na Hrvatskome katoličkom sveučilištu. Priznanje preč. doc. dr. Krunoslavu Novaku, v. d. ravnatelja Hrvatske katoličke mreže uručio je predsjednik Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

„Dvadeset i pet godina djelovanja HKR-a proslavljeno je prije nekoliko dana. Ovom nagradom koju smo primili, potvrđeno je ne samo da je tih 25 godina prošlo, nego da je u tih 25 godina u hrvatski medijski prostor ugrađen jedan relevantan medij koji je značajan za slušatelje. On ima predznak i hrvatski i katolički, što nas obvezuje i usmjerava kroz čitavih 25 godina. U tom smislu izražavam zahvalnost za dodijeljeno priznaj Hrvatskom katoličkom radiju, kao i svima onima koji su se u ovih 25 godina ugradili u naš medij kako bi do ove nagrade došlo: svim ravnateljima, urednicima, novinarima, voditeljima, djelatnicima, a isto tako i prijateljima HKR-a koji nas neprestano podržavaju i prate”, rekao je za HKR preč. doc. dr. Novak.

Govoreći o vremenu i izazovima koji stoje pred HKR-om u idućim godinama, istaknuo je kako u čestitkama koje su pristizale od slušatelja stoji: budite isti, budite i dalje takvi, i dalje budite uspješni. „To nam je poticaj. To nam je cilj – biti na korist publici. I na taj način pronalaziti putove za poboljšanje i programa i sadržaja i platformi na kojima ćemo ići ususret našim slušateljima, onima koji su potrebni dobre poruke, riječi istine, riječi evanđelja koje kroz sadržaje različitih drugih profila, žele promovirati i donositi istinu koja za nas dolazi uvijek od Isusa Krista, istinu koja nas oslobađa”, poručio je preč. doc. dr. Novak.

Nagradu „za dugogodišnje kvalitetno novinarsko, publicističko i uredničko djelovanje u širenju Radosne vijesti putem medija, te ustanovljenje religijskoga programa na Hrvatskoj televiziji“ dobio je o. Trstenjak.

Dodijeljene su i dvije godišnje nagrade. Dobitnica godišnje nagrade za zauzeto i prepoznatljivo novinarsko i uredničko djelovanje u širenju Radosne vijesti i dijaloga putem radijskih valova je Blaženka Jančić. Godišnja nagrada za zauzeto i prepoznatljivo novinarsko djelovanje u različitim glasilima, te promicanje suradnje na području medija dodijeljena je Gordani Krizman, voditeljici Tiskovnog ureda Porečke i Pulske biskupije.

Nagrada za najbolju mrežnu stranicu s kršćanskim sadržajem dodijeljena je stranici „Duhovnost – novi vjerski portal: www.duhovnost.net“.

Hrvatsko društvo katoličkih novinara dodijelilo je priznanja u povodu obljetnica katoličkih medija.

Za 75 godina emitiranja priznanje je dodijeljeno Hrvatskom programu Radio Vatikana koji je počeo emitiranje 21. prosinca 1947. godine.

Za 60 godina izlaženja priznanje je dobio Veritas, Glasnik sv. Antuna Padovanskoga čiji je prvi broj objavljen o Uskrsu 1962. godine. Također za 60 godina izlaženja priznanje je dodijeljeno i Glasu Koncila, katoličkim tjednim novinama koje su počele izlaziti 4. listopada 1962. godine.

Za 50 godina izlaženja priznanje je dobio misijski list Radosna vijest, čiji se prvi broj pojavio u veljači 1972. godine. Kvarnerski vez, list za vjerski, kulturni i društveni život čiji je prvi broj objavljen u travnja 1997. godine dobitnik je priznanja za 25 godina izlaženja.

Osim Hrvatskoga katoličkog radija, za 25 godina emitiranja priznanje je dodijeljeno Radio Mariji Hrvatska koja je počela s emitiranjem 22. veljače 1997. godine. Priznanje za 25 godina emitiranja dodijeljeno je i Radiopostaji MIR Međugorje koja je započela s emitiranjem 25. studenog 1997. godine.

Za 20 godina od početka ponovnog izlaženja priznanje je dodijeljeno Katoličkom tjedniku. Ove godine navršava se 100 godina od pojavljivanja Katoličkog tjednika koji je izlazio od 1. siječnja 1922. do Uskrsa 1945. godine. Katolički tjednik ponovno je počeo izlaziti 24. studenog 2002. godine.