Budi dio naše mreže
Izbornik

Predaja službe voditelja Hrvatske katoličke misije Aachen

Aachen (IKA)

U službu voditelja Hrvatske katoličke misije Aachen 1. studenoga uveden je fra Ivica Radić, a od zajednice se nakon pet i pol godina oprostio fra Pavo Filipović, koji odlazi na mjesto voditelja HKM-a izvan Europe.

Euharistiju u crkvi sv. Petra u Aachenu tom prilikom predslavio je Delegat dušobrižničkog ureda za Hrvate u Njemačkoj don Ivica Komadina iz Frankfurta, u suslavlju domaćina na odlasku fra Pave Filipovića i novoga voditelja fra Ivice Radića.

U propovijedi je don Ivica istaknuo značenje službe svećenika poslanog od Gospodina među povjereni mu narod, kao i njegovu ulogu u modernom vremenu i novim kušnjama te svećeničke dužnosti i uloge u misijama izvan domovine.

Na kraju se prisjetio kako je svjedočio uvođenju u službu fra Pave kada je tek došao u Aachen i situacije koja ga je zatekla, te je zahvalio fra Pavi na predanom radu i postignutim rezultatima, ostavljenom zavidnom stanju u Misiji nakon proteklih pet i pol godina, uručivši mu knjigu kao prigodan dar.

A fra Ivici koji dolazi s mjesta voditelja HKM-a Krefeld zaželio je dobar početak na novoj službi.

Pjevanje na slavlju predvodio je akademski umjetnik Marijan Dadić iz Kölna čije su umjetničke slike vjerskih i biblijskih motiva izložene u crkvi.

Na misi je bio i generalni konzul Republike Hrvatske u Duesseldorfu doc. dr. sc. Ivan Bulić. Po završetku mise, konzul se obratio nazočnima. Zahvalio je fra Pavi na predanom radu koji je uložio u HKM Aachen, kao i na reprezentaciju franjevaca i katolika Hrvata u Njemačkoj. Uručio mu je unikatnu kravatu koju koriste istinski diplomate i veleposlanici predstavljajući Hrvatsku u svijetu. Zaključio je da je fratar i njegov habit u današnje vrijeme najbolji veleposlanik u svijetu.

Oproštaj u ime vjernika Misije izrazio je kratko predsjednik Misijskog vijeća Vinko Grubišić, zahvalivši za sve trenutke i vrijeme koje je fra Pavo uložio za promicanje zajedništva i vjere u Misiji te je zaželio fra Ivici dobrodošlicu i da nastavi fra Pavinim stopama.

Zaključak je ostao na izraženoj nadi da dobro započeto djelo nikad neće prestati, nego će se obavljati i proširivati na slavu Božju i korist svakog čovjeka dobre volje. Fra Ivica zahvalio je okupljenima na srdačnoj dobrodošlici na početku nove službe i izrazio je želju i nadu da će se i dalje sve odvijati kako je to bilo i do sada te je udijelio Božji blagoslov.