Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanje „Kršćanska duhovnost – pomoć obiteljima u krizi“

Rijeka (IKA)

U sklopu Tjedna za obitelj u organizaciji Ureda za obitelji Riječke nadbiskupije održano je 8. veljače predavanje generalnoga vikara Riječke nadbiskupije vlč. Marija Tomljanovića „Kršćanska duhovnost – pomoć obiteljima u krizi“ te predstavljanje 20-godišnjeg rada Ureda.

Ne možemo svaku krizu gledati kao najveći problem kojega ćemo riješiti razilaženjem. Kršćanska duhovnost pomaže obiteljima u suočavanju s izazovima jer obitelj je danas u krizi zbog jednostavne poruke – onoga što kršćanstvo s Isusom donosi – poruka žrtve. To znači dati se, a ne samo odustajati. Razgovarajte i na takav način rješavajte probleme u svakodnevnici koja nije laka, a Krist je ostavio jasnu poruku koja nam pomaže da se izdignemo nad svim težinama”, rekao je vlč. Mario Tomljanović u novim prostorima nadbiskupijskog Ureda za obitelj.

U nastavku predavanja generalni vikar je – citirajući njemu dragu filmsku scenu – upozorio da je Europa stoljećima okružena kršćanstvom, ali kao da kod nekih Bog u pravom smislu nije prodro. „Neprepoznavanje” predstavlja glavni problem današnjeg svijeta i odgovara identitetu krize i nemogućnosti čovjeka da odgovori na pitanje „Tko sam ja?“ To se odražava i na obitelji koje se ne prepoznaju kao zajednica u kojoj je Bog, u kojoj je Krist u svemu.

Dan je, kako je istaknuo, važno započeti blagoslovom, molitvom, započeti ga s Bogom jer to znači započeti ga i s drugima, ne osjećati se samima. Obitelji bi trebale više pozornosti posvećivati izgradnji zajedništva, a manje u naglašavanju problema, jer „zajedništvo je ono što nas drži”.

Podijelio je svjedočanstvo s priprema mladih bračnih parova pred koje je stavio konstataciju o kojoj mnogi od njih razmišljaju – „Što će nama svećenik, koji nema suprugu i dijete, govoriti o braku?“.

Kao odgovor, zapitao ih je treba li kardiolog bolovati od bolesti srca da bi mogao liječiti? „Moja uloga je savjetnička”, rekao je generalni vikar. U tom kontekstu potaknuo je okupljene da u svojim službama one koji su u krizama ne kritiziraju, nego „ranjenima stave oblog na rane”. Takve osobe trebaju primiti oblog, utjehu i nadu.

U nastavku je istaknuo riječ „razlučivanje” koju je papa Franje, u ignacijanskom duhu, stavio u geslo sinodalnog hoda. Razlučivanje pripada tradiciji Crkve, a s druge strane u suvremenoj kulturi teško je donositi odluke bez razlučivanja. Zbog toga je taj pojam važan i za obitelji. Razlučivanje potiče na rast, a uključuje i put milosrđa kojega su mnogi zaboravili. Taj put milosrđa uključuje žrtvovanje za drugoga, predanje, znati komunicirati. Put milosrđa vodi ka putu razlučivanja, pojasnio je predavač.

Zaključujući se osvrnuo na prvu propovijed pape Franje koji je u njoj istaknuo tri riječi: hoditi, graditi i ispovijedati. Objašnjavajući prvu izdvojio je sinodalni hod Crkve u koji su uključeni svi vjernici. Važno je ne hodati sam, biti s drugima i tako biti prepoznatljiv u Crkvi. Na takav način i kršćanske obitelji mogu prebroditi svoje krize. Govoreći o izgrađivanju, predavač je naglasio smisao obnovljene duhovnosti kako bi se izgradila bolja komunikacija. Na kraju, nužno je ispovijedati vjeru u Boga, s čvrstim povjerenjem u Njegovu pomoć.

Želim vam od srca da prepoznate drugoga i u drugome vidite onoga koji vam je blizu. To su temelji na kojima ćemo krizne situacije pobijediti… ili izgubiti, a pobijediti možemo uvijek uz pomoć Drugoga”, poručio je vlč. Tomljanović.

U raspravi koja je uslijedila sudionici su istaknuli da je pitanje čovjekovog identiteta važno kao i da u svakom odnosu treba biti mudar, gledati osobu ispred sebe i „vidjeti” ga.

U drugom dijelu programa voditelj Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije, Ivan Nikolić, djelatnici i suradnici Ureda su predstavili aktivnosti koje su činili u proteklih 20 godina s naglaskom na pripreme za brak, osobito u izazovnim vremenima pandemije bolesti COVID-19. Za tu prigodu pripremili su knjigu „Priprema za brak u iznimnim uvjetima“ (Ivan Nikolić, Nikola Vranješ) i predstavili je okupljenima.

Istaknuli su da je Ured za obitelj Riječke nadbiskupije odgovorio izazovima vremena pandemije i prvi su u Hrvatskoj 2020. godine krenuli s online tečajevima za brak. Te godine održano je 15 turnusa i pripreme je prošlo 216 parova. Godinu dana kasnije, 2021. održano je 21 turnusa kojima je pristupilo 671 parova, a ove godine je održano 10 online turnusa u kojima je sudjelovao 501 par. Vedrana Blašković najavila je kako će se sada tečajevi nastaviti uživo u novim prostorima Ureda za obitelj koji su otvoreni 6. veljače 2023. u prostorima Caritasa na Škurinjama. Kao zanimljivost je izdvojila da su se na online pripreme javljali parovi iz svih hrvatskih biskupija, kao i parovi iz inozemstva.

Događaj je organiziran u sklopu Tjedna za obitelj, kojega organizira Ured za obitelj Riječke nadbiskupije te u sklopu kojeg je održan susret s ravnateljima škola, vrtića, ustanova socijalne skrbi i ostalima, te njihovim službama, kao i predstavnicima Grada i Primorsko-goranske županije.