Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanje za mlade iz Caritasovih kuća: Opasnosti i rizici on-line komunikacije putem društvenih mreža

Zagreb (IKA)

Prezentaciju na temu nasilja nad mladima na internetu, iz policijskog gledišta, održala je Nikolina Grubišić Požar u petak 20. studenoga u Caritasovoj Kući za mlade "Da život imaju!" na zagrebačkoj Trešnjevci. Osim zainteresiranih korisnika Kuće za mlade, na predavanju je bila nazočna i grupa mladih iz Kuće Emaus.


Kroz niz podtema, gošća iz PU zagrebačke dala je pregled najnovijih trendova problematičnog ponašanja na društvenim mrežama; opisala je oblike virtualnog zlostavljanje (cyberbullying); objasnila je zašto je »lako« biti nasilan na internetu; posvijestila je slušateljima koje su sve dalekosežne i duboke posljedice virtualnog zlostavljanja, kako za počinitelja tako i za žrtvu; upoznala je mlade s djelovanjem policije na polju suzbijanja virtualnog zlostavljanja.

Voditeljica Odjela maloljetničke delikvencije Policijske uprave zagrebačke izlaganje je završila s nekoliko jednostavnih i praktičnih savjeta za ponašanje koje doprinosi sigurnosti u virtualnoj stvarnosti, a svima koji su postali žrtve virtualnog zlostavljanja preporučila je da bez ustručavanja, čim prije potraže pomoć roditelja, skrbnika ili policije.

Pozivom na 192, dolaskom u policijsku postaju ali i on-line prijavom na Red Button* može se prijaviti: seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djeteta putem interneta, seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djece u neposrednom kontaktu s počiniteljem ali i bilo koje drugo kažnjivo ponašanje počinjeno na štetu djeteta (obiteljsko nasilje, međuvršnjačko nasilje, fizičko zlostavljanje, zanemarivanje, povredu privatnosti djeteta putem interneta).
* https://mup.gov.hr/online-prijave/online-prijava-zlostavljanja-djeteta-red-button/sto-prijaviti-na-red-button/281671
Predavanja na ovu temu zasigurno su dobrodošla u sredinama u kojima se djeca i mladi odgajaju izvan matičnih, cjelovitih obitelji jer je opravdano pretpostaviti da su tzv. domska djeca ranjivija skupina djece »upravo zbog činjenice da ne uživaju podršku i pomoć matične obitelji i to ne samo u vidu financija nego i u vidu emocionalne topline«, objašnjava Nikolina Grubišić Požar te zaključuje: »Shodno tome takva djeca su željna ljubavi i osjećaja pripadnosti pa bi se moglo reći i da su sklonija udovoljavati drugima te stoga lakše postaju potencijalnim žrtvama zlostavljača pa tako i putem interneta«.