Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritas Europa: Podržavamo novi sporazum za tražitelje azila

Bruxelles (IKA/KTA)

Caritas Europa podržava novi sporazum prilikom iskrcavanja i smještanja tražitelja azila spašenih na središnjem području Mediterana, koji su usvojile Malta, Francuska, Njemačka i Italija, na Malti 23. rujna 2019. Ovaj sporazum će predstaviti ministri Europske Unije za unutrašnje i vanjske migracije na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove u Luksemburgu, od 7. do 8. listopada. Caritas Europa poziva i druge članice Europske Unije da usvoje ovaj sporazum.

Sporazum je prvi korak ka većoj solidarnosti i preuzimanju dijeljene odgovornosti između članica Europske Unije, kako bi se migranti što efikasnije iskrcali i smjestili na sigurno. Nakon iskrcavanja na kopno, migranti bi trebali imati dostupne dostojanstvene prihvatne centre sa prihvatljivim uvjetima kao i poštene i učinkovite procedure dobivanja azila. Zatvor kao opcija više ne bi postojala. Povratak bi se također jasno definirao prema međunarodnim standardima koji prate sigurnost i garanciju sigurnih procedura.

Caritas Europa podsjeća da je spašavanje života na moru moralna i pravna dužnost. Nevladin sektor i pojedinci koji doprinose spašavanju života se ne bi trebali tretirati kao kriminalci pod izgovorom kako se radi o krijumčarenju ljudi. Umjesto toga, solidarnost prema migrantima se treba glasno naglasiti i podržati. Iznad svega, sve države trebaju podići svoju odgovornost na djelotvornu razinu koja će biti adekvatna i cijeniti ljudski život.

Ovaj novi sporazum je dobrodošao, kao prvi korak u naporima osiguranja stalne i odgovarajuće solidarnosti i dijeljene odgovornosti prema tražiteljima azila u Europi. Najvažnije je sada unaprijediti manjkavosti Dublin sustava.

„Ranjivi migranti, djeca i trudnice, koji često trpe nehumane uvjete u Libiji prije polaska na vrlo opasan put u Europu, ne bi trebali nikada trpjeti loše uvjete na brodu duže od onoga što moraju, samo iz razloga što države Europske Unije imaju manjak solidarnosti. Nadamo se da će države članice potpisati sporazum, koji će omogućiti odgovarajući mehanizam smještanja migranata, pokazujući kako je solidarnost, davanje hrane i smještaja ovim ljudima kao i zadovoljenje osnovnih potreba iznad političkih igara“, kazao je Maria Nyman, generalni tajnik Caritasa Europa, a prenosi portal Caritasa BiH.