Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednica odlikovala vlč. Marka Bubala

Zagreb (IKA)

Redom hrvatskog pletera, za izniman doprinos u promicanju moralnih i društvenih vrednota dugogodišnjim pastoralnim i socijalnim radom te pružanju nesebične pomoći prognanicima i potrebitima, odlikovan je vlč. Marko Bubalo, svećenik u miru Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Odlikovanje je vlč. Bubali uručila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na svečanosti povodom Dana državnosti održanoj u četvrtak, 27. lipnja na Pantovčaku.

Vaši su uspjesi prije svega izraz domoljublja jer ste svojim radom pridonijeli jačanju ugleda Hrvatske te poticanju izvrsnosti i širenju pozitivnih vrijednosti našeg društva“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović, dodavši kako se dodjelom odlikovanja i priznanja izražava zahvalnost i poštovanje prema naporima i odricanjima koji su urodili rezultatima i iznimnim uspjesima odlikovanih u različitim područjima.

Vlč. Marko Bubalo 40 je godina bio župnik Župe Presvetog Trojstva u Tordincima, sve do kolovoza 2012. od kada je u zasluženoj mirovini. Posebno aktivan bio je tijekom sedam ratnih godina pomažući prognanim Hrvatima, prije svega svoje župe, u Hrvatskoj i Mađarskoj. Tražio im je stanove, najčešće u kućama gostoljubivih mađarskih Hrvata, spajao obitelji, plaćao telefonske razgovore u domovinu, rješavao pravne probleme, dovozio i odvozio ljude, angažirao prevoditelje, obilazio hrvatske ranjenike u vojnoj bolnici u Pečuhu i psihijatrijske pacijente evakuirane iz Bosne. Također je i držao mise i ispovijedao.

Naravno da mi je drago, prije svega zbog moje Crkve kojoj pripadam i ljudi koji su prošli patnju i muku tijekom Domovinskog rata. Mene je Bog stavio u situaciju da pomognem, kao što se poslužio i mnogim drugima”, izjavio je vlč. Bubalo nakon odlikovanja.