Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković primio vodstvo Bratovštine sv. Jakova

Zagreb (IKA)

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je u srijedu 26. svibnja u Hrvatskom saboru vodstvo Bratovštine svetog Jakova, službenog predstavnika Hrvatske u Nadbratovštini sv. Jakova koja djeluje u okviru istoimenog svetišta u Santiago de Composteli.

Sastanak je održan na inicijativu Bratovštine, nositelja projekta uspostave nacionalne hodočasničke rute „Camino kroz Hrvatsku“, kao dijela europske mreže hodočasničkih puteva sv. Jakova. Riječ je o tematskoj turističkoj stazi temeljenoj na povezivanju hrvatskih svetišta svetog Jakova koja bi obuhvaćala značajna hrvatska svetišta, poput Marije Bistrice, Trsata, Sinja i Ludbrega. Cilj projekta je pridonijeti cjelogodišnjem turizmu kroz razvoj vjerskog odnosno hodočasničkog turizma, potaknuti gospodarski razvoj ruralnih krajeva vezanih uz rutu te promovirati hrvatsku povijesnu i kulturnu baštinu. Prva dionica hrvatske mreže s kojom je započeo projekt je Camino Krk, a u planu je označavanje dionica kroz Podravinu i Imotsku krajinu. Godišnje Camino rute po Europi prohoda više od milijun i pol ljudi, a pod zaštitom su UNESCO-a i Vijeća Europe.

Predsjednik Hrvatskoga sabora pozdravio je inicijativu uspostave nacionalne hodočasničke rute i njezin potencijal razvoja vjerskog turizma. Povijesno-kulturna dimenzija hodočašća također je ocijenjena kao važan element unapređenja ruralnih i turistički manje razvijenih krajeva Hrvatske. Isto tako, tematske rute u sklopu vjerskog turizma pridonijet će i boljoj umreženosti turističkih agencija na domaćem i inozemnom tržištu, kao i novom vidu prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu, usuglasili su se sugovornici.

Zaključno je pozdravljeno što se ovim projektom nastavlja višestoljetna bogata hodočasnička tradicija hrvatskoga naroda, a predsjednik Jandroković sa zadovoljstvom je prihvatio poziv organizatora za pokroviteljstvom nad ovim projektom, navodi se u priopćenju Ureda predsjednika Hrvatskog sabora.