Budi dio naše mreže
Izbornik

Komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije 16. svibnja u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu

Zagreb (IKA)

Žrtve Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta komemorirat će se u subotu, 16. svibnja u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu, a zbog pandemije koronavurisa neće biti središnje komemoracije u Bleiburgu. Potvrdio je u petak 24. travnja predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, izvijestila je HINA.

Neće biti političkih govora, komemorirat će se žrtva, ljudi koji su brutalno ubijeni i mučeni bez suda od strane jugoslavenskog komunističkog režima, izjavio je Jandroković nakon sastanka s organizatorima komemoracije, predstavnicima Počasnog bleiburškog voda te Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Program bi, naveo je, počeo polaganjem vijenaca u Bleiburgu i molitvom tamošnjeg svećenika u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji Daniela Glunčića, koji bi predstavljao i državni vrh.

Na Mirogoju bi imali molitvu i polaganje vijenaca, dok bi misu u katedrali u Sarajevu predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji je, inače, trebao predvoditi misu u Bleiburgu, a budući je tamo neće biti, služit će je u sarajevskoj katedrali.

Bude li sve prema planu, održat će se i islamska molitva, najvjerojatnije u džamiji u Zagrebu, tako da zadržimo okvir kakav je bio i u Bleiburgu, rekao je predsjednik Sabora koji će, kao pokrovitelj, u subotu, 16. svibnja biti na polaganju vijenaca na Mirogoju.

Bleiburške i žrtve Križnog puta moramo obilježiti, na način da ih se prisjetimo, da gajimo kulturu sjećanja i da mlađim generacijama kažemo da slobodu, mir, demokraciju treba čuvati svim sredstvima i da ne dopustimo da se takve stvari ponove, poručio je.

Podsjetio je kako je hrvatska povijest bremenita i teška, kako se prije dva dana u Jasenovcu komemoriralo žrtve ustaškog režima. „Na žalost, nakon 2. svjetskog rata hrvatski narod nije dobio slobodu, kao što su dobile brojne zemlje zapadne Europe, nego smo iz jednog zločinačkog režima, postali žrtve drugog totalitarnog i zločinačkog režima tadašnje Jugoslavije“, kazao je Jandroković.

Predsjednik Sabora navodi da će i na obilježavanju Bleiburške tragedije vrijediti sve mjere zaštite od zaraze koronavirusom.

Dakle, i na Mirogoju ćemo se držati strogih pravila o socijalnoj distanci i broju nazočnih, rekao je novinarima, ne očekujući masovno okupljanje.

To se sasvim sigurno neće dogoditi, ovdje se radi o molitvi, ne o masovnoj manifestaciji, radi se o trenutku u kojem dolazimo odati počast žrtvama i sasvim sigurno to obilježavanje neće biti masovno kako je bilo prošlih godina, odgovorio je na novinarski upit.

Vidjeli ste da su pravila jasna, da socijalna distanca ostaje i dalje na snazi, popuštanje mjera ne znači da postajemo neoprezni, rekao je predsjednik Sabora.