Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednik Milanović posjetio Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu

Rim (IKA)

U sklopu službenog posjeta Svetoj Stolici i papi Franji predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović s obitelji i s predsjedničkom delegacijom posjetio je 15. studenoga i Papinski hrvatski Zavod sv. Jeronima u Rimu. 

Predsjednika Milanovića i delegaciju svečano je primio rektor Zavoda Marko Đurin u zavodskom salonu. U pozdravnom govoru rektor Đurin zaželio je srdačnu dobrodošlicu predsjedniku i njegovoj pratnji, u osobno ime i uime zavodske zajednice, te izrazio radost da ga može pozdraviti u najstarijoj hrvatskoj instituciji izvan granica Republike Hrvatske, koja u kontinuitetu djeluje više od 500 godina.

Nadalje spomenuo je nekoliko povijesnih osoba čija su imena duboko utisnuta u hrvatsko nacionalno biće, a koja su imala posebne veze sa Zavodom kroz povijest. Pored pape Siksta V., porijeklom Hrvata, rektor je spomenuo bosansku kraljicu Katarinu Kotromanić, Fausta Vrančića, Julija Klovića, Ivana Lučića Trogiranina, oca moderne hrvatske historiografije, Ruđera Boškovića, Ivana Meštrovića i Jozu Kljakovića.

Napomenuo je kako je svrha Zavoda odgoj i obrazovanje hrvatskih svećenika te da u Zavodu trenutačno boravi 25 svećenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te jedan iz Rumunjske. Povijesna uloga današnjeg Zavoda kroz povijest se mijenjala, ali ono temeljno što je zadržano je pomoć hrvatskom čovjeku u vječnom gradu, istaknuo je rektor Đurin. Predsjedniku Milanoviću darovao je nekoliko knjiga, novih izdanja, koje su izišle u nakladi i sunakladi Zavoda.

U kratkom obraćanju predsjednik Milanović izrazio je svoju zahvalnost na srdačnom prijemu i  radost što je mogao posjetio Zavod i crkvu Sv. Jeronima. Naglasio je važnost postojanja Zavoda koji na poseban način predstavlja mali komad hrvatske zemlje izvan hrvatskih granica. Kratko se osvrnuo i na svoj susret sa Svetim Ocem te državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom.

Nakon službenog dijela programa razgovor i druženje su nastavljeni u opuštenom ozračju.

U drugom dijelu susreta rektor Đurin pokazao je predsjedniku Milanoviću restauriranu hrvatsku crkvu Sv. Jeronima koja je zasjala punom svojom ljepotom nakon obnove i koja predstavlja nacionalni duhovni i kulturni biser u srcu Rima.

U pratnji predsjednika Milanovića bili su predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnik za vanjsku politiku Neven Pelicarić, otpravnica poslova Veleposlanstva RH pri Svetoj Stolici Tea Zupičić te veleposlanik RH pri Republici Italiji Jasen Mesić.