Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednik Toga u ponedjeljak kod Pape

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primit će 29. travnja predsjednika jedne od najsiromašnijih zemalja u svijetu Faurea Essozimna Gnassingbea, najavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Gnassingbe (52) od godine 2005. je na čelu te zapadnoafričke države koja na UN-ovom indexu razvoja zauzima 166. od 189 mjesta. Bit će to drugi Gnassingbeov posjet papi Franji u Vatikanu. Na prvom susretu u siječnju 2016. u središtu razgovora bili su zauzimanje za mir i sigurnost u zapadnoj i supsaharskoj Africi.
Gnassingbe je 2005. proglašen nasljednikom svoga oca Gnassingbea Eyadema, koji je na čelu države bio gotovo četiri desetljeća, a tek nešto kasnije to je bilo potvrđeno na izborima koje su promatrači ocijenili spornima. Međunarodne organizacije upozoravaju na zabrinjavajuće stanje ljudskih prava u Togu, ističući osobito uvjete u kojima žive zatvorenici te izrabljivanje dječjega rada.

Oko trećina od 7,7 milijuna stanovnika Toga su kršćani, među kojima je najviše katolika. Sv. papa Ivan Pavao II. pohodio je zemlju godine 1985.

Ključne riječi:
predsjendik toga u vatikanu