Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog čestitao Židovima Pesah

Požega (IKA)

Prigodom blagdana Pesah, predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog požeški biskup Antun Škvorčević uputio je čestitku glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotelu Da-Donu te glavnom rabinu Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj Lucianu Moši Preleviću.

U čestitki biskup je napisao:

„Oslobođenje Židova iz egipatskog ropstva, čiji je spomen utkan u slavlje Pesaha, nosi u sebi snažan izazov slobode kao Božjeg stvoriteljskog dara. Sloboda se ne odnosi samo na čovjekovo izvanjsko stanje, kako to svjedoči deset Gospodnjih Riječi na Sinaju, ili deset Božjih zapovijedi, nego na njegov duh, ranjen zlom i osudom na smrt, na oslobođenu savjest u kojoj se ostvaruje čovjekov istinski životni identitet. Vlastita drama svakog pojedinog čovjeka i cijelog čovječanstva, prošlost i sadašnjost, budućnost i vječnost odvija se u koordinatama nikad dokraja shvaćene niti ostvarene slobode, koja se očituje u iskonskoj čežnji za smislom, što ga može darovati samo Autor naše slobode. Dok Pesah slavi izvanjsku slobodu koja se dogodila izlaskom iz egipatskog ropstva, on ujedno naznačuje onu slobodu koja je povezana s oslobođenjem od zarobljenosti zlom, za koju kršćani vjeruju da je ostvarena Isusovom Pashom, prijelazom iz smrti u život, iz ovoga svijeta k Ocu.

U navedenim mislima od srca čestitam blagdan Pesah Vama i cijeloj židovskoj zajednici u Hrvatskoj, sa željom da Božji dar slobode snažno prožima baštinike Abrahamove vjere u našoj domovini, te međusobno povezani uzmognu dati poseban doprinos njezinu javnom životu“.