Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljanje dosad neobjavljenih dramskih tekstova fra Šimuna Šite Ćorića

Zagreb (IKA)

Predstavljanje dviju novih knjiga fra Šimuna Šite Ćorića „Kad su šutjela zvona“ u izdanju Glasa Koncila te „Olovna vremena Andrije Kulina“ u izdanju Hrvatskoga slova bit će u četvrtak 28. listopada u 19 sati u samostanu Hercegovačke franjevačke provincije u zagrebačkoj Dubravi, Avenija Gojka Šuška 2.

Fra Šimun Šito Ćorić poznati je hrvatski psiholog i franjevac, mnogi ga znaju i kao kantautora i misionara u Švicarskoj, a nimalo manje poznati nisu ni njegovi dramski tekstovi. Nakladnička kuća „Glas Koncila“ u novoj knjizi „Kad su šutjela zvona“ skupila je dosad neobjavljene dramske tekstove fra Šite Ćorića, a svestrani pisac 21 djelo posvetio je psihološko-teološkoj tematici.

Na promociji će sudjelovati gvardijan fra Svetozar Kraljević, glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić, glavni urednik Hrvatskoga slova Stjepan Šešelj, književnici Đuro Vidmarović i dr. Damir Pešorda, Irena Šupuković te sam autor.

U knjigu „Kad su šutjela zvona“ uvršteni su dramski tekstovi svrstani u tri dijela: „Kad su šutjela zvona“, „Jednom u Betlehemu“ i „Jednom na Golgoti“. Već sami naslovi upućuju na temeljne tematske preokupacije Ćorićevih tekstova i njihovi kršćansku inspiraciju. Prvi dio tematski je posvećen hrvatskoj povijesti, prijelomnim i traumatskim događajima i osobama koje su obilježile te događaje, poput „Bečka urota“, potom predložak za glazbeni film o fra Didaku Buntiću. Drugi i treći dio donose kratke božićno-poetske i uskrsne igrokaze koji se naslanjaju na bogatu tradiciju pučkih igrokaza. Glazbeni element bitan je dio strukture fra Šitinih dramskih tekstova, autor pojedine tekstove i žanrovski određuje u tom smislu kao mjuzikl, dramsko-glazbeni komad, glazbeni film, scensko-glazbeni igrokaz.

Fra Šimun Šito Ćorić o svojim će novim knjigama govoriti u programu Hrvatskoga katoličkoga radija danas u 11.15 sati u emisiji „Aktualno“.

Ključne riječi:
fra Šimun Šito Ćorić knjige