Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljanje knjige „Izjava i odluka Druge sinode“ u Dugom Selu

Dugo Selo (IKA/TU)

Stotinjak vjernika Dugoselskog dekanata okupilo se u velikoj dvorani pastoralnog centra Župe sv. Martina biskupa u Dugom Selu u četvrtak 23. ožujka 2023. da bi se upoznali s Izjavama i odlukama koje su rezultat rada Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Među okupljenima bili su predstavnici pastoralnih i ekonomskih vijeća, župnih Caritasa, redovnici i redovnice koje djeluju u dekanatu, zvonari i sakristani, članovi pjevačkih zborova i voditelji, vjeroučitelji, ministranti, čitači, animatori za mlade, članovi obiteljskih, biblijskih i drugih molitvenih zajednica, predstavnici civilnih udruga i društava te ostali angažirani vjernici laici.

Okupljene je na početku pozdravio domaći župnik i dekan preč. Ivan Valentić i najavio razlog susreta te je predao riječ svećenicima koji su predstavili pojedine dijelove dokumenta Sinode.

Okupljenim vjernicima obratio se župnik u Savskom Nartu vlč. Mato Draganović koji je ukratko izložio zaključke susreta svećenika Remetsko-sesvetskog arhiđakonata s kardinalom Josipom Bozanićem u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, koji je potaknuo organizaciju ovog susreta s vjernicima u dekanatu.

O „Slavlju Sinode kao slavlju Crkve“ te o „Crkvi zagrebačkoj u djelu evangelizacije“ govorio je upravitelj župe Lupoglav vlč. Filip Pavlović. U svom izlaganju stavio je naglasak na definiciju Crkve kao zajednice te na „lice Crkve koja izlazi“. To je Crkva koja smanjuje udaljenosti, prepoznaje potrebe, služi i misionarski se raduje.

Župnik u Lukarišću vlč. Tomislav Kralj govorio je o „Crkvi zagrebačkoj u slavljenju Kristova otajstva“. Njegovi naglasci bili su usredotočeni na zajedničku brigu i maksimalan trud oko priprave i samog slavlja liturgijskih čina te posebice oko kvalitetne priprave, s ujednačenim praksama, za slavlje sakramenata koji trebaju odražavati živu vjeru i povezanost vjernika s Crkvom.

Župnik u Brckovljanima vlč. Marinko Golek govorio je o „Crkvi zagrebačkoj u zajedništvu svoga poziva i poslanja“ i istaknuo važnost i ulogu suradnje vjernika laika i župnika u planiranju i organiziranju pastoralnog plana i programa na župi koja je prvi redoviti oblik života u Crkvi.

O „Crkvi zagrebačkoj u hrvatskom društvu“ okupljenima je govorio župnik u Sesvetskom Kraljevcu vlč. Mirko Matasović koji se dotaknuo različitih tema vezanih uz dijalog Katoličke Crkve s drugim vjerskim zajednicama i članovima i udrugama civilnog društva. Naglasak je stavio na Crkvu kao nositeljicu kulturnih i socijalnih vrednota te važnosti uloge medija kao sredstava komunikacije i evangelizacije.

U dijelu rasprave koja je uslijedila, okupljenima se obratio i Tadija Barbarić koji je bio predstavnik Dugoselskog dekanata na sinodskim zasjedanjima. Govorio je o vlastitom iskustvu rada u Sinodi te izrazio vlastito zadovoljstvo organizacije susreta za širi krug angažiranih vjernika laika u dekanatu.

Na kraju susreta okupljenima se ponovno obratio preč. Valentić koji je u kraćem izlaganju zahvalio vjernicima za sve ono što čine u svojim župnim zajednicama. Susret je zaključen molitvom i kratkim druženjem u prostorima pastoralnog centra.