Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljanje knjige „Kljuka – 400 godina“

Okić (IKA)

Na Malu Gospu, 8. rujna, u Župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Okiću nakon večernje mise predstavljena je knjiga „Kljuka – 400 godina“.

Knjigu su napisale sestre, nastavnice i Okićanke Nikolina Golub i Katarina Pučar povodom prvom pisanog spomena imena Kljuka. Proštenje na Okiću je puno starije od toga, ali 1622. godine kanonski vizitator Zagrebačke nadbiskupije zapisao je latinski naziv „Sub Okich m Kluka“ i upravo se obljetnica toga slavi ove godine. Nekoć su to zvali „najvećim prošteništem između Save i Kupe“, a i danas se nedjelju nakon Male Gospe okuplja mnoštvo vjernika.

Knjiga ima dva dijela: povijesni presjek i katehetske priče. U njoj se nalaze i dvije molitve: Molitva Gospi Okićkoj koju je napisao domaći svećenik Zvonimir Rubinić, te Posvetna molitva za vjernike Okića koju je 1958. sastavio bl. Alojzije Stepinac. Uz autorice, o knjizi je govorio i župnik Nikola Sanjković. Kako je izgledala povijest tog prošteništa, o velikom požaru 1888. godine i – što znači naziv „Kljuka“ može se pročitati u knjizi koja će se moći nabaviti u nedjelju 11. rujna, nakon misa u 8, 9, 11 i 17 sati.